Започват кукерските дефилета в Перник

0
826

За 25-и път Перник ще се превърне в маскарадната столица на Европа заради Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2016“.

Празникът е двоен, защото се отбелязва и 50-ят юбилей от първото кукерско дефиле в Перник. През декември 2015 г. уникалният народен обичай бе включен в списъка на ЮНЕСКО на световното нематериално културно наследство. В тазгодишното издание на фестивала ще се включат над 110 групи с около 6400 членове.

От тях 92 групи са български, с 5961 участници, а чуждестранните групи са 19. Сред тях са тези от Сърбия, Македония, Румъния, Гърция и Албания. Тази година ще участва в дефилето и група от Мали, която ще представи африкански маскараден обичай. Фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на културата.

По традиция и тази година фестивалът ще бъде уважен от председателя на Федерацията на европейските карнавални градове барон Хенри ван Дер Кроон, както и членове на международния борд на ФЕКГ.

25-ят Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва“2016 ще се проведе на 29, 30, 31 януари в европейската столица на маскарадните игри – Перник.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук