Започва ремонтът на столичния зоопарк

0
1225

След обновяването на част от Зоологическата градина в София, ще можем да застанем очи в очи с големите хищни котки, а единствената преграда ще е от ламинирано стъкло. Преустройството на столичния зоопарк е в ход.

Ремонтът цели да осигури по-добри условия за животните и да обогати преживяването на посетителите.

Стойността на проекта е милион и 370 хиляди лева. Това е първият етап от обновяването на столичния зоопарк и той трябва да приключи до края на годината.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Започнахме с клетките на големите котки – ягуара, пумата, тигъра – тези животни ще бъдат разширени някои с 10, а други с 20 пъти, от пространствата, с които разполагат сега.

Освен, че клетките ще бъдат разширени значително, в тях ще има и нови приспособления за големите котки. Тигърът, ягуарите, пумите и леопардите ще имат на разположение хълмове, езера, лежанки и места за прикритие. Новите клетки ще ни срещнат наистина отблизо с хищниците.

д-р Манол Нейков, директор на Зоологическа градина – София: Предвидени са посетителски пътеки, които ще влизат между самите клетки, а в края на пътеките има разширения – те се казват острови, там застава човек, и точно по тези острови ще бъдат стъклата, през които ще може да се наблюдават животните в пряк контакт, без да има посетителска преграда.

През следващата година ще дойде ред и на маймуните и мечките за нови придобивки. А докато клетките на големите котки се обновяват, останалата част от зоопарка остава отворена за посещения./БНТ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук