Започна ги: Радев заповяда на КЕВР да спрат сделката за ЧЕЗ

0
1692
Сделка за ЧЕЗ вероятно няма да има, след като шефът на КЕВР Иван Иванов бе забелязан да излиза видимо притеснен от среща с държавния глава преди минути.
Наши източници твърдят, че е получил ясно разпореждане въпросната операция да бъде блокирана от Комисията.
Официалното съобщение от Президентството е, че Румен Радев е „изразил притеснението си от липсата на достатъчно информация“, както и на прозрачност в процеса на придобиване на активите на ЧЕЗ. 
От прессекретариата на държавния глава съобщиха още, че на работна среща на „Дондуков“ 2 Радев е обсъдил с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов актуални въпроси в енергийния сектор, сделката за закупуване на активите на ЧЕЗ в България от компанията „Инерком България“, както и отговорностите на КЕВР по закона за енергетиката.
Президентът е категоричен, че българските институции трябва с действията си да гарантират защитата на обществения интерес и на държавата в този случай. 
Подобна официална формулировка с дипломатичен език казва, че Президентът е наредил на шефа на Комисията да не одобрява сделката.
В качеството си на регулаторен орган КЕВР трябва да потвърди всяка голяма смяна на собствеността в енергетиката. Формално, комисията е независима, но смее ли някой да откаже на ядосан генерал…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук