сряда, май 1, 2024
Google search engine
дом Топ Започна разследване за токсичен чай, пратил столичанка в болница

Започна разследване за токсичен чай, пратил столичанка в болница

0
1092

К. С. е приета във Военномедицинска академия на 5 юли с оплакване за влошено здравословно състояние (дразнение от светлина, сърцебиене, ускорен пулс, промяна във възприятията за цвят, сънливост).

В хода на извършения й преглед е установено, че същия ден тя е консумирала билкова отвара (чай), приготвен от пакет с етикет „Залист, миши трън, див чемшир“, който тя е закупила няколко седмици по-рано от аптека, намираща се в района на пазар „Красно село“ в София, разказват от прокуратурата.

По сведение на лекуващия ѝ лекар от ВМА, оплакванията на пациентката отговаряли на „холиколитичен токсидром“, характерен при поглъщане на атропин и близки до него алкалоиди, като по този повод С. е хоспитализирана.

След извършен анализ на биологична проба, взета от пациентката, е установено, че в организма й действително е наличен атропин – в концентрация, достатъчна да причини токсично въздействие. Същото вещество, както и сродните му – скополамин, тропин и тропинон са открити и в остатъка от консумираната от свидетелката С. растителна маса, който бил изследван впоследствие.

За случилото се били уведомени полицията и прокуратурата, като е било образувано досъдебно производство за извършено престъпление.

В хода на разследването е извършено претърсване в търговския обект, от който бил закупен описаният по-горе продукт, като са иззети наличните в него опаковки чай с етикет „Залист, миши трън, див чемшир“, идентични с този, консумиран от свидетелката К. С.

Сезирани са Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителна агенция по лекарствата – с оглед предприемане от тяхна страна на всички необходими мерки за преустановяване разпространението на продукта в търговската мрежа в цялата страна.

Прокуратурата е извършила цялостна проверка както на дружеството – производител на търговския продукт, така и на доставчика на този продукт. По отношение на тези дружества е установено, че те се намират респективно на територията на Пловдивска област – в с. Руен, и в с. Копривлен – общ. Хаджидимово, обл. Благоевград./нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук