Започнете сега! На Велики четвъртък се меси козунака – ето РЕЦЕПТАТА за пухкав, бърз и топящ се в устата

0
2487

Начинът със 100 удара, 9 топки от тестото и разтегляне с пръсти без месене е най-лесен и ефикасен

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така, както боядисаните в червено яйца – кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага също червено яйце.

Необходими продукти:

брашно – 1.2 кг

прясно мляко – 300 мл

яйца – 5 бр.

мас – 3 с.л.

олио – 10 с.л.

захар – 150 г (и още при правенето на рулата – за поръсване)

мая – 1 пакетче (42 г)

ванилия – 3 пакетчета

Начин на приготвяне:

Затоплете 1 кг от брашното във фурната за 30 минути, след което го пресейте 3 пъти. Сипете го в купа и направете кладенче, добавете 1 с.л. захар, натрошете маята и залейте с топлото мляко. Изчакайте маята да се активира. След това добавете останалото топло мляко, разбитите яйца и разтопената мазнина, щипка сол и захарта.

Замесете тесто, което се поръсва с още брашно, за да стане гладко нелепнещо тесто. Ударете го 100 пъти и след това го върнете в купата, за да втасва. Втасалото тесто се слага на масата, която по- рано е намазнена с олио. Тестото не се меси изобщо, а се разделя на 9 равномерни топки. Разтегнете ги с пръсти и поръсете със стафиди и захар.

Направете рула от тях, които се поставят в тавичка. Оставете да втасат отново, намажете ги с разбит белтък и поръсете със захар. Печете 15 минути на 170 градуса на два реоатана, след което се пекат на долен реотан около 10 минути и накрая около 5 минути на двата реотана, съветва „За жената“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук