Заработи граничната система за регистрация на украинските бежанци

0
58
В България вече работи единна система за регистрация на бежанците от Украйна. Това каза министър-председателят Кирил Петков, който посети границата с Румъния при Русе, откъдето влизат част от бежанците от Украйна.

„Много съм впечатлен, че вече имаме възможност да издаваме на границата с регистрационен номер, до колкото разбирам ние сме сред първите е Европа, които издават такъв документ. От влизането бежанците още на границата се разделят на групи с паспорти и без паспорти. Тези, които искат убежище им се издава документ на място. Данните влизат в обща система, следва автобус, настаняване – всичко от влизането до настаняването е под контрол„, подчерта Петков.

По думите му сега всичко ще бъде проследимо. „До сега хората влизаха, но не знаехме къде отиват. В зависимост какво се случва в Украйна и районите с българско малцинство ще видим какви потоци ще идват насам, за сега ще работят денонощно посрещащите екипи“, увери премиерът.

Кирил Петков коментира още, че България е предвидим партньор на НАТО.

„Ние не сме България в Алианса, ние сме Алиансът, ЕС, НАТО. Общата ни сигурност зависи от общите ни действия. Това, което войната в Украйна ни научи в цяла Европа, че единственият начин нашата дума да се чува, е да говорим в общ глас, да, може да имаме дебати, но излизаме като общо звено накрая, общ глас, каза Петков. Това какво прави България в НАТО това не е дискусията, въпросът е работим ли заедно, тежим ли си на мястото, подчерта още премиерът.

По-късно Петков ще посети и кризисния център в Спортната зала във Варна. Очаква се премиерът да бъде в района на граничния пункт Русе след 17 ч, а във Варна – около 19 ч.

От „Гранична полиция“ съобщиха, че над 81 000 украински граждани са преминали през граничните пунктове на България от 24 февруари насам. От тях в страната са останали около 38 000 граждани на Украйна.

Общо са били подадени 267 молби за закрила. Документите са изпратени в Държавната агенция за бежанците.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук