Заради вируса Зика: Здравните власти в Сливен изолират хора, идващи от Латинска Америка

0
1035

Регионална здравна инспекция Сливен препоръчва временна изолация на хората, които се завръщат от Латинска Америка заради вируса „Зика”. Тези, които се връщат от страни, в които е разпространена болестта, трябва да бъдат известно време изолирани в помещения, в които нямат достъп до комари.

Причината е, че заболяването се предава от човек на човек единствено чрез ухапване от комар от тигров вид, обясни д-р Даниела Калева, директор на Дирекция „Епидемиология на инфекциозните болести“.

Според нея пътуващите в страните от Латинска Америка трябва да използват индивидуални предпазни средства, дрехи с дълги ръкави и крачоли, средства на химическа основа, които отблъскват комарите.

Препоръки са разпратени и до всички ръководители на лечебните заведения в област Сливен. Общопрактикуващите лекари трябва да следят за здравословното състояние на своите пациенти, които са пътували до Латинска Америка.

„Около 80% заболяването протича без симптоми, а в останалите 20% от случаите симптомите – обрив по кожата, конюнктивит, мускулни болки и главоболие, отшумяват за 4-5 дни”, обясни д-р Калева. Заболяването е опасно за бременните жени, защото е установена връзка между това заболяване и раждане на деца с увреждания. Към общините от РЗИ е изпратено и указание за провеждане на ефективни дезинсекционни и дезакаризационни мерки./Фокус

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук