Затвориха ГКПП Капитан Андреево заради наводнение

0
624

Кметът на Хасково Добри Беливанов въведе частично бедствено положение в три села

Най-големият сухопътен граничен пункт в България и ЕС ГКПП Капитан Андреево е затворен заради наводнение. Причината е пробив в дига на около километър преди турската граница. Автомобилите се пренасочват към ГКПП Лесово.

Частично бедствено положение е обявено за три села в община Хасково, съобщи говорителката на кметството Диана Иванова. Заповедта на кмета Добри Беливанов е заради залетите от обилните дъждове и снеговалежи села Динево, Стойково и Родопи. С нея се въвежда три дневно частично бедствено положение.

Наводнение Организацията за защита на населението се извършва от заместник-кмета Евгени Консулов и кметовете на трите села. Полицията трябва да оказва пълно съдействие при спасяването на населението. Частичното бедствено положение е за срок от 3 дни. Заповедта е изпратена до министъра на вътрешните работи и областния управител.

До навонденията се стигна след като над Хасковски регион се изля валеж от над 80 литра на квадратен метър. Река Олу дере (Харманлийска) преля в района на трите хасковски села. В Динево бяха залети 32 къщи и детската градина, като към обяд залетите са само две. Водата, която е била до 40 см., се оттегля, като няма пострадали хора.ГКПП Капитан Андреево-наводнение

Пътят към Динево беше отворен за движение около 14 часа. Този към Стойково и Родопи все още е залят с вода. Под вода са и големи участъци от международния първокласен път Е-80. Пътят за Любеново е прекъснат заради разлив на реката. Затворен за движение е пътят Малево- Корен, както и този за Брягово.

Снеговолежът и леденият дъжд в региона спряха следобяд. Възможно е да се образуват големи и опасни поледици с падането на температурите през нощта.

В Хасково са почистени от снега всички основни пътни артерии. Почистват се и по-малките квартални улици. Усилията на екипите са насочени към почистването на  улиците и входовете към училищата и детските градини. Служители на ОП „Екопрогрес” и „Титан” почистват тротоарите и пешеходните зони./Кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук