Захариева съжалява, че Великобритания напуска ЕС

0
5108

Няма да има тотално прекъсване на отношенията между Великобритания и ЕС. Това заяви Ивайло Калфин по време на дискусия за Брекзит. В много сфери отношенията ще продължат.

Външният министър ЕкатеринаЗахариева сподели съжалението си, че Великобритания напуска ЕС. Ще бъде загуба, както за Великобритания, така и за ЕС, смята тя.

Имаме съгласие, че ще имаме преходен период, отчете първият ни дипломат. В този период правата на европейските граждани ще бъдат запазени такива, каквито са.

До 2020 Обединеното Кралство ще изпълнява евроспоразуменията. Най-трудните неща се договарят накрая, изтъкна Захариева. Имало напредък, но все още ирландският въпрос не е решен. Споразумението за напускане по всички параграфи трябва да е готово през октомври.

Напускането на ЕС означава напускане на над 750 международни договори, по които ЕС е страна. Бизнесът във Великобритания имаш нужда от предвидимост.

След като кралството напусне ЕС само един самолет дневно от и за Великобритания може да минава през нашето въздушно пространство.

Външният министър предупреди, че няма много време. Тя настоява да се запази безвизовият режим при пътуване. Иначе евролидерите искали близки търговски отношения с Великобритания. Много е важно сътрудничеството в образованието, изтъкна министър Захариева.

Тя призова да пазим европейския проект. Ние сме честен брокер, коментира външният министър. За това доказателство били поздравленията, които получаваме за европредседателството, съобщи Информационна агенция „Нюз“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук