Защо ни лъжат с минералната вода? Как 200 млн. литра натурална вода излиза на пазара с фалшиви етикети? Шефът на потребителите проговаря!

0
1541

Защитен ли е българският потребител, след като 200 млн. литра бутилирана натурална вода излиза на пазара с подвеждащи етикети? Умишлено ли производителите допускат определени нарушения? 

Възможно ли е някои от нарушенията да са вследствие от несъвършената нормативна уредба и това да дава предимство на производителите за сметка на потребителите?

Агенция ПИК потърси отговор на тези въпроси от новия главен секретар на Федерацията на потребителите Емил Георгиев.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ,ПИК

– Г-н Георгиев, как си обяснявате факта, че 200 милиона литра натурална вода се пуска на пазара с подвеждащи етикети?

– За съжаление според нас това са практики с цел осигуряване на по големи продажби за сметка на потребителите. Те биват съзнателно въвеждани в заблуда относно произхода и свойствата на водата. През последните години се наблюдава силен ръст на продажбите на изворните води за сметка на минералните. Производители, които не бутилират изворна вода, а минерална чрез дизайнерски решения така променят етикетите си, че бутилираната минерална вода да бъде приемана от потребителя като изворна. Пример за такова нарушение  е на производителя на минерална вода “Банкя”, който в етикетите си недопустимо е пренебрегнал наименованието на продукта ”натурална минерална вода” , а вместо това е поставил на централно място и с двойно по-голям размер слогана “извор на живот”. Тъй като изворните води са с много по нисък минерален състав това кара потребителите да ги предпочитат. Икономическите интереси на някои компании са водещи и те игнорират нормативната уредба и интересите на потребителите с цел постигане на по големи  печалби.

– Възможно ли е според Вас някои от нарушенията да са следствие от несъвършената  нормативна уредба и това да възползва производителите за сметка на потребителите?

 В сегашния си вид Наредбата за бутилираните води има несъвършенства, които позволяват да се реализират негативни за потребителите търговски практики. Това трябва да бъде променено своевременно. Но това, което е особенно обезпокоително е,  че посочените примери за нарушения не изпълняват изискванията и на така действащата Наредба. Въпреки, че нарушенията са системни и очевадни контролните органи бездействат. Тази практика е от години.

– Как си обяснявате бездействието на компетентните ведомства и по специално на МЗ, което трябва да контролира този процес?

– Нямаме никакво логично обяснение за бездействието на Дирекция “Държавен здравен контрол” на Министерство на Здравеопазването, както и на Регионалните здравни инспекции, които трябва да осъществяват контрол за съответствие с изискванията на Наредбата.

Цитираните нарушения съществуват безнаказано от години. Те са органите , които трябва да си свършат работата, а не да се разчита само на добросъвестност на производителите. Практиката показва сериозен хаос на пазара, след като 50% от бутилираните води у нас не спазват закона, което се отразява пряко върху потребителите.

– Изводите, които правите, основават ли се на правна експертиза и според юристите съществуващата номативна уредба има ли достатъчно лостове за контрол и недопускане на нарушения?

– Консултираме се с юристи по темата и представените факти са безспорни. Контролните органи в случая МЗ и РЗИ имат всички необходими лостове за пресичане на посочените нарушения, но по една или друга причина това не се прави, въпреки многобройните сигнали при нас ,а както имаме информация и до Комисията за защита на потребителите. С настоящата пресконференция ние отваряме широко темата за защита на обществения интерес, чрез сезиране на всички компетентни ведомства и повдигане на обществена дискусия.

 Защо според Вас премиерът е назначил междуведомствена работна група, която да изчисти проблемите в сектор води. Вие като федерация запознати ли сте с работата на тази работна група?

– Предполагаме именно поради причините, които ни накараха да направим тази пресконференция по тази изключително актуална тема за общественото здраве. Водата е основен хранителен продукт  за човека и това според нас е накарало МС да реши най-накрая да сложи ред в сектор бутилирани води. Ние не участваме в работата на тази работна група но ако бъдем поканени със сигурност ще сме от полза.

Доколкото сме запознати с работата на работната група за съжаление до този момент няма никакъв напредък по отношение на  бутилираните  води и в този сектор работи в условия на хаус, като не се спазват дори същестуващите правила./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук