Защо три български храма отказаха да венчаят млада двойка?

0
2537

Историята на Радостина и Петър – любов от пръв поглед

Три български храма отказват да венчаят влюбена двойка в Пловдив. Причината – бъдещата булка е половин арменка и е кръстена в Арменската апостолическа църква.

Любов от пръв поглед. А после – една година неразделни. За Радостина и Петър, логичното продължение на тяхната любовна история е едно. Приготовленията за сватбата започват. А понеже и двамата са вярващи, държат съюзът им да получи Божията благословия в български православен храм. Така се озовават в пловдивската „Света Петка”.

„Казах, че бъдещата ми жена е арменка и оттам започна нашето ходене по мъките”, разказва Петър Рашков.

Бащата на булката е арменец, а майка й – българка. Проблемът бил, че е кръстена в Арменската апостолическа църква.

Двамата решават да опитат в друг храм. И тук, в църквата „Свети Георги“ получават същия отказ.

Последен опит – в църквата „Свети Петър и Павел“. И тук обаче получили познатия вече отговор.
„Аз възнамерявам да изживея живота си с тази жена и в един момент излиза, че вярата ми е против нея”, стъписва се Рашков.

„Това обаче не би трябвало да е така”, разказва ни специалистът по православно бракосъчетание доц. Делян Николчев. Църквата е решила този казус още през 67-ма. Позволила смесените бракове между православни българи и християни от други клонове – като католици, армено-грегорианци и протестанти.

„Това решение казва, че такива бракове са позволени и се допускат, ако трябва точно да цитирам решението от месец май 967 година, да се задължава инославната страна от брака да не възпрепятства православната да изповядва свободно своето изповедание”, обяснява доц. Дилян Николчев.

Тоест – единственото условие е Радостина да не пречи на Петър свободно да изповядва своето вероизповедание. Светият Синод обаче заяви, че строгото придържане към каноните не позволява бракът между православни и неправославни да бъде благословен.  Изключение можело да има, само ако архиереят прецени, че това ще е от полза за спасението на човека и при условие, че децата бъдат кръстени в православната вяра.

И още едно разминаване – богословите са категорични, че решението от 67-ма още е в сила и има задължителен характер. Не така мислят в Сливенската епархия на митрополит Йоаникий. Там от есента смесените бракове са забранени.

А как завършва историята на Радостина и Петър? След дълго търсене, бъдещите младоженци най-после намерили място, в което ги посрещат с „добре дошли“ –  в арменския храм „Сурп Кеворк“. /Nova TV

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук