За втори път броим врабчетата в България

0
1507

За втори път започва броене на врабчетата в България, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в Световния ден на врабчето – 20 март.

Тази година броенето на врабчетата ще бъде през месец май, пишат от БДЗП. Единственото необходимо усилие от страна на желаещите да броят врабчета е да се регистрират на сайта vrabcheta.bg.

В деня на броенето регистрираните ще отделят само 10 минути за да запишат данни си. Тези, които вече са го направили, само трябва да влязат в профила си, поясняват от Дружеството.

Инициативата „Ние броим врабчетата“ цели да оцени състоянието на трите най-често срещани врабчета – домашно, полско и испанско. На vrabcheta.bg има интерактивна карта, която предлага на всеки да си запази предварително удобно място, което да посети в деня на броенето. На сайта има и подробна информация със снимки на трите вида врабчета.

Първата година на 8 април 2017 година, 550 души в цялата страна преброиха 6706 врабчета. Тази година от дружеството също разчитат на доброволци да се включат в броенето през месец май.

Целта ни е да установим закономерности в предпочитанията на птиците към средата. Точно за това, за нас е много важно да се включат колкото се може повече хора от различни по тип населени места.

През месец май трите вида врабчета със сигурност вече ще гнездят. По този начин с благодарението на преброяването ще може да се разберат местата, които предпочитат за отглеждане на малките си.

„Броейки врабчетата дни по-късно, в сравнение с миналата година, ще се опитаме да установим, дали съществуват закономерности в разпространението им преди и по време на гнезденето им“, пишат от дружеството.

Врабчетата избягват места за живот, където нивата на шум са високи и липсват зелени площи. Те предпочитат среда с разнородни местообитания, която им осигурява необходимите условия за съществуване. Искаме да разберем, дали ще се запази тази закономерност или не с месец разлика в броенето.

/нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук