За лошото настроение е виновна… имунната система

0
912

Японски биолози откриха неочаквано влияние на имунната система върху обмена на веществата в нервните клетки, съобщи Лайф.

Активираните и неограничени от специални протеини Т-лимфоцити отнели от кръвотока голяма част от молекулите тирозин и триптофан. Тези аминокиселини са с ролята на предшественици за невромедиаторите допамин и серотонин, които са от съществено значение за поддържане на нормално настроение. Недостигът им води до повишена тревожност и потиснатост.

При заплаха от инфекция се активират имунни клетки, в частност Т-лимфоцити. При това в тях се преустройва метаболизмът, но досега бе неизвестно как това влияе върху обмена на веществата в организма.

За да намерят отговор на този въпрос, учените прибегнали до експерименти с мишки, у които е изключен генът PD1. Той кодира едноименния протеин, който ограничава активността на Т-лимфоцитите и по този начин защитава организма от автоимунни болести.

В кръвния серум у гризачите, при които функционирането на Т-лимфоцитите не било ограничено от PD1, имало значително по-малко тирозин и триптофан, отколкото у животните от контролната група. Било изяснено, че тези аминокиселини били погълнати от имунни клетки, които ги отнели от неврони.

Недостигът на невромедиатори повлиял върху поведението на мишките. Лишените от PD1 гризачи се движели по-малко и по-често били тревожни. Оказало се, че активирането на имунната система в отговор на инфекция влияе върху много органи.

/дарик

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук