неделя, април 28, 2024
Google search engine
дом Топ За първи път трансполов роди бебе във Финландия

За първи път трансполов роди бебе във Финландия

0
1773

Финландски гражданин, преминал през хормонална терапия, се превърна в първия в страната транссексуален човек, родил бебе, съобщава местна медия, цитирана от АФП.

„Бебето е с тегло близо 4 килограма и е с височина 53 сантиметра“, каза пред Lannen Media трансполовият две седмици след раждането. Мъжът, който е на около 30 г., законно е променил пола си от жена през 2015 г. след години на тестостеронна терапия.

Но той решил да отмени операцията за пълна промяна на пола преди да забременее от съпруга си.

Според финландското законодателство за хормонална терапия гражданин на страната трябва да докаже, че е „безплоден“, за да се узакони смяна на пола от жена в мъж. На практика лекарите в страната разглеждат трансполови пациенти като безплодни, когато тестостеронната терапия продължи по-дълго. Но понякога плодовитостта може да се върне, ако хормоналната терапия бъде спряна. Този случай е изключение, защото двойката, живееща в района на Хелзинки, решила да спре хормоналната терапия и менструалния цикъл на трансполовия се върнал.

Искам ли обществото да ми диктува какво мога да правя с тялото и живота си? Нищо не може да ме спре. Аз съм свободен човек„, казал трансполовият в интервю за най-големия вестник във Финландия Helsingin Sanomat, докато е била бременна.

Трансполовият е в майчинство.

/нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук