За три години натискът на бежанци по границата е намалял с десет пъти

0
104

Бежанският натиск по границите ни е намалял близо 10 пъти през последните три години. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев след приключване на неформалния съвет на министрите на вътрешните работи по време на Българското Европредседателство. През 2015 г. 90 хил, души са атакували границата ни, през 2016 г. – 40 хил., а през 2017 г. – 9 хил. „Това се дължи на добрите отношения между премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган на оградата по границата и добрата работа на полицията с помощта на армията“, каза Радев.

Еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос пък заяви, че споразумението между ЕС и Турция работи и обещанията се спазват. „Сделката беше оповестена миналата година. Тогава имаше 13-14 хил. ежедневни атаки по границите, сега са 50-70. Сделката ЕС – Турция работи добре. Всички страни спазват своите ангажименти. В Турция има 3,3 млн. сирийски бежанци, които се радват на гостоприемство там. Ние изпълняваме нашите финансови задължения. Договорени са 3 млрд. евро и 1,85 млрд. евро вече са платени по 72 проекта. Останалите ще бъдат платени до края на годината по други проекти“, каза Аврамопулос.

На днешния съвет европейските министри на вътрешните работи са се съгласили с предложението на България за реформиране на Дъблинското споразумение и дебатите за задължителните квоти за разселването на бежанци да бъдат отложени.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук