Здравната каса оряза парите за бременните

0
1330
Бъдещи майки с високо кръвно сами плащат лечението си

Страхотен скандал разтресе здравеопазването. Бившата министърка на здравеопазването д-р Таня Андреева разкри нечувано и невиждано в световната практика решение на нашата здравна каса. Тя е спуснала лимити за бременностите, които протичат тежко и с усложнения. Казано иначе – наблюдението и лечението на стотици българки с високо кръвно и опасни усложнения по време на бременността  няма да бъдат заплащани от здравната каса. Според статистиката обаче почти всяка трета бременност при българките вече е свързана с проблеми, както за бебето, така и за бъдещата майка. И ако екипи от гинеколози не вземат спешни мерки животът им е в опасност.

Безумните лимити се спускат точно сега, когато демографската криза в страната е най-голяма, напомни известният гинеколог д-р Андреева. Повече от ужасно е да се ограничават средствата за лечението на бременните с високо кръвно, с кръвоизливи, с тежки повръщания, които водят до обезводняване на организма. „Къде живеем?“, запита Андреева, уточнявайки защо болниците работят на загуба.

„Кой лекар би върнал жена с голям корем, която се превива от болка? Лекарят трябва да постави диагноза, до проведе лечение, а не да седи с листчето и да калкулира колко би струвало това на болницата. Стига с това безумие!“, призова д-р Таня Андреева./ретро

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук