„Здравните емигранти“ протестират пред здравното министерство (СНИМКА)

0
1572

Белодробно болни, нуждаещи се от трансплантация, отново се събраха на протест пред Министерство на здравеопазването. Както преди месец и сега те носеха транспаранти с надпис „здравен емигрант“.

Припомняме преди месец пациентите, за които от повече от година няма трансплантации и имат отказ да бъдат приети в клиниката във Виена отново протестираха пред здравното министерство. Причината тогава бе липсата на договор с международната организация „Евротрансплант“. Междувременно стана ясно, че изпълнителният директор на Агенцията по трансплантации д-р Мариана Симеонова е подала оставка.

Пред Информационна агенция „Дейли Прес“ Тодор Мангъров, председател на Асоциация по пулмонална хипертония коментира, че ако бъде приета оставката на д-р Мариана Сименова разговорите с други европейски клиники, освен тази във Виена, започват отначало.

Снимка 365535

„Всъщност ние се събираме един месец по-късно, за да разберем какво се промени. Според нас абсолютно субективно нищо не се е променило, но е възможно да има някакви преговори или резултат който ние не знаем“, заяви Мангъров. В деловодството на здравно министерство пациентската организация е входирала и въпрос към министъра – кой е човекът, който отговаря за сключването на договора с „Евротрансплант“ и работи ли се по изключително тегавата тема за липсата на белодробни трансплантации.

Кога реално български пациент ще бъде включен в европейска листа на чакащите трансплантация. „Д-р Симеонова е лично ангажирана с каузата на пациентите, на които им е необходима трансплантация. Доказал се специалист“, посочи още Мангъров.

По думите му именно благодарение на нейните усилия през последните няколко години сме имали осем успешни трансплантации на български пациенти в клиника във Виена. „В момента липсата на тези трансплантации е довела до там, че д-р Симеонова провежда разговори с други клиники. Ако бъде приета оставката на д-р Симеонова тези разговори приключват. Процесът ще започне отначало. Това няма да е добре за пациенти“, каза още Мангъров.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук