Здравният министър Москов: Страхувам се за живота си

0
1372

Спряхме 250 милиона лева приходи към фармацефтични фирми. Това съобщи здравният министър Петър Москов пред БНТ.

Той обасни, че заради тези нарушени търговски интереси в министерството не се чувстват в пълна безопасност, но спомена поговорката, че който го е страх от мечки, не ходи в гората.

Москов обави, че следващата седмица започва определянето на лекарствата, които Здравната каса ще поема. Забавянето от 1 месец той обясни с факта, че определени болници са поискали дадени лекарства в опаковки точно от по 10 хапчета, а ако са с 20, не ги искат. Тези неясноти вече били изчистени.

Според здравния министър заради ясната и последователна политика на правителството в касата са върнати 45 милиона лева за миналата година, а за тази вече има яснота за още около 75 милиона лева.

Москов обясни, че не той е предизвикал скандала с Фонда за лечение на деца, а ГДБОП и полицията, които имали достатъчно основания да предприемат тази акция, а другите твърдения били „разговори на агитки“, в които той не искал да участва. Под негово ръководство министерството за пръв път е дръзнало да бръкне в този Фонд, за да установи нередностите.

Здравният министър обясни, че е поел политически ангажимент 10 дни след постъпването на пациентско искане във Фонда родителите на деца с тежки заболявания да могат да проследяват пътя на това искане.

Москов обяви, че се извършва подробна проверка на сигналите, че болници плащат на линейки от Спешна помощ, за да им карат пациенти с нужди от специални консумативи.

Комисията, която е направена, е оглавена от зам.-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, а за това ще помогнат GPS-системите в линейките. Докрадът ще бъде публично оповестен.

Здравният министър опроверга твърденията, че няма допълнителни средства за инвитро процедурите и заяви, че те са увеличени с 2 милиона лева. Моков нападна т.н. пациентски организации, които издигат конкретни искания, като обяви, че повечето от тях имали сключени договори с фармацевтични компании или болнични вериги, обвинявайки ги, че „с носене на ковчези извиват ръцете на касата за пари“./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук