Извънредна в ДЕЙЛИ ПРЕС! Посланикът на Китай с подробности за издирването на Боян Петров (НА ЖИВО)

0
13226
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

Посланикът на Китай  Джан Хайджоу даде подробности за издирването на Боян Петров. Tой обяви най-новата информация с която разполага  и показах снимка от базов лагер, получена преди час.

Китайската страна вече е събрала около 100 души.

Сред тях има 25 спасители.

Останалите са медицински лица и логистичен екип.

Спасителите се делят на 3 групи. Първата група е със състав 5 спасители, втората група от 7 души, днес те са пристигнали на базов лагер 1.

Спасителният екип се ръководи от известен китайски алпинист. Заради суровото време в момента спасителите не могат да проведат спасителна операция в района на трети лагер, който се намира над 7000 метра.

Според прогнозата утре на 12 май времето ще бъде облачно и с кратък снеговалеж, ще има северен  вятър със скорост до 20 метра в секунда, градусите ще са от мунус 12  до минус 25. Според прогнозата на 13 май може би има за съсвем кратък период времето ще се подобри. Планира се на 13 май, когато времето е по-добро ще започне спасителната операция от лагер 3 нагоре към върха. 2 хеликоптера от Непал вече са пристигнали и в момента изчакват на 3 и 700 метра надморска височина. Точно заради времето, в момента хеликоптерите не могат да излетят. Китайската страна е поличила информация за изчезването на Боян Петров на 6 май, поясни посланикът.

Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“

В 11 часа и 42 минути посолството на  7 май посолството на Китай е било информирано от министерството на външните работи на България с молба за издирване и спасяване. Китайската страна е започнала спасителните операции на 7 май. На 9 май асистентът на Боян Петров и жена му са изразили желание да отидат там и да участват в спасяването.

До 30 минути са били направени всичките процедури за издаването на визи и в момента те са на път към лагерите. Очакваме с нетърпение на 13 май когато времето се подобри да получим хубава информация, каза китайският посланик.

Публикувахте от Daily Press – Електронен таблоид в 11 май 2018 г.

На 3 май в Хималаите изчезна българският алпинист Боян Петров, който в рамките на програмата „Българин – 14х8000“ покори десет върха с височина над 8000 метра. Алпинистът е част от група от десет души, която се беше насочила към връх Шиша Пангма (8027 м.). Неговото изчезване беше забелязано на височина от 7500 метра. При издирвателна операция на 6 май бяха открити палатка и спален чувал, но поради влошените метеорологични условия издирването временно беше прекратено.

Жената до Боян Петров – Радослава Ненова, обяви дарителска сметка, в която се събират средства за спасителната операция на алпиниста. „Не знам до колко е подходящо, но ето че го направих. Сметка за спасителната акция на Боян. След време застрахователите би трябвало да възстановят пари, но след време не ми върши работа аз имам само СЕГА”, пише във Фейсбук Ненова.

Публикувахте от Daily Press – Електронен таблоид в 11 май 2018 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук