ИЗВЪНРЕДНО! Арнаудова: В завода „Миджур“ не се спазват елементарни изисквания

0
19983

В завода за боеприпаси „Миджур“ в Горни Лом са липсвали минимални изисквания по въоръжена охрана на взривните вещества. Това се дължи на оператора – фирмата „Видекс“, както и липса на договор за наем. Това заяви пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с разпоредената спешна проверка на Върховна административна прокуратура /ВАП/ на територията на завода.

Арнаудова коментира, че според данните, с които разполага Върховната административна прокуратура, на територията на завод „Миджур“ в общо 5 склада се съхраняват огромно количество взривни вещества и прибори за взривяване – повече от 190 хиляди мини и повече от 90 тона барут.

По думите на Арнаудова липсва и специална сигнализация за ранно оповестяване на населението, компетентните органи и на самите работещи в завода в случай на злополука.

Припомняме, че проверката на прокуратурата в завода установи няколко нарушения:

– в нарушение на чл.32 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия /ЗОБВВПИ/ от „Видекс“ АД не е представен договор за осигуряване на въоръжена охрана за обектите – 5 бр. взривни складове, в които се намират изброените вещества;

– не са представени документи за изпълнение чл.14 от ЗОБВВПИ, според който „Видекс“ АД трябва да разполага със собствени или наети складови помещения;

– в завода няма локална система за оповестяване за осигуряване на ранно предупреждение на персонала, компетентните органи и населението съгласно чл.35, ал.3,т.5 от Закона за защита при бедствия /ЗЗБ/.

От Върховната административна процедура са съобразили, че неспазването на нормативните изисквания може да доведе до опасности за широк кръг лица предвид потенциалната опасност на въпросните вещества. 
Случаят е особено спешен и изисква незабавна намеса от компетентните органи според ВАП.

По данни на Нова в завода се съхраняват над 190 000 боеприпаси и над 90 тона тротил. Заводът се намира само на 2 километра от селото. Според местните жители заводът представлява една цъкаща бомба.

Стана ясно и че през 2017 г. сигнал за наличието на огромното количество необезопасени боеприпаси в завода подава Димитър Димитров, който преди 4 години губи 26-годишния си син при трагедията в завода.

„Подадохме сигнал до всички институции в България – президента, министър-председателя, главен прокурор, областният управител, както и кметът на Община Чупрене. Оттогава до днес нито една от тези институции не се заинтересува какво се случва в завода в Горни Лом“, обясни за Нова Димитров.

По думите му в момента заводът е собственост на „Миджур мениджмънт констръкшън, която е регистрирана на офшорна зона на Сейшелските острови.

Темата коментира и кметът на община Чупрене Ваньо Костин. Според него настоящата проверка в завода е заради последния сигнал, който е подаден от местната управа до главния прокурор и до премиера Борисов след дебати в общински съвет.

„Тези боеприпаси си стоят там и това поражда страх в хората да не се повтори ситуацията от 2014 г. В момента в завода работят около 15 души“, допълни Ваньо Костин.

Припомняме, че на 1 октомври 2014 г. при взрив в завод „Миджур“ бе отнет живота на 15 души. Други двама бяха ранени.

Четирима са подсъдимите по делото. За смъртта на 15 души и причинени телесни повреди на други двама под отговорност е подведен собственикът на завода Валери Митков.

Бившата отговорничка за безопасността на труда Палма Иванова е обвинена за смърт по немарливост.

Бившият началник в МВР Божидар Василев и бившата директорка в икономическото министерство Ивелина Бахчеванова са подсъдими за престъпления по служба.

Загинаха 15 души. Заводът есобственост на „Видекс“ АД. Два пъти е отнеман лиценза на дружеството. От 2008 г. там са загинали 21 души.

Официалната информацията за броя на загиналите от 1 октомври 2014 г. се забави значително. Първоначално бе съобщено за три пострадали жени, които са били на портала на фабриката и са пометени от взривната вълна. Порталът е на около 1 км от фабриката.

До преди година там имаше над 190 хил. противопехотни мини, предназначени за утилизация.

Четири години след трагедията няма виновни, макар че имаше искане за отвод на прокурор.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук