ИЗВЪНРЕДНО! Вицепрезидентът Маргарита Попова обяви плановете си! Желязната Лейди със силна позиция за Русия и докладите от Брюксел!

0
1640

Политическите сили продължават да са в очакване на новата кандидатура на ГЕРБ за президентските избори.

В сряда дясната ръка на Бойко Борисов Цветан Цветанов хвърли бомба пред медията ни, като заяви, че партията няма да подкрепи Росен Плевнелиев за втори мандат (Виж подробности в Още по темата).

Като една от причините Цветанов посочи, че в ГЕРБ са обидени от твърдението на Плевнелиев, че е изкарал сам 1 700 000 гласа, а политическата сила, която го е издигнала – 1 милион гласа.

Агенция ПИК потърси мнението на вицепрезидента Маргарита Попова по горещата тема.

Интервю на ИВАЙЛО КРАЧУНОВ

– Г-жо Вицепрезидент, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви в интервю за ПИК, че най-голямата партия в България ще издигне нов кандидат за президент. Какви са Вашите планове оттук нататък?

– Какво неестествено има в това всяка партийна формация да прави планове за предстоящи избори? Не малко групи и общности от граждани споделят, че одобряват мои политически и държавнически позиции.

Те споделят, че са научили от мен каква всъщност трябва да бъде президентската институция. Малко ли е това?

Що се отнася до плановете ми, то в днешния ден те са в същата посока с чест да довърша този мандат.

– Не се ли чувствате угнетена от обстоятелството, че Вашата автентична държавническа позиция често потъва в заучените фрази на президента Плевнелиев?

– Нашата институция интегрира, а не разделя! При това институцията ни трябва да интегрира мъдро, прагматично и равновесно.

Ако на Народното събрание е написано, че Съединението прави силата, при нас девизът е Единение в защита на националния интерес.

Интересите на народа сега са да бъдем по-силно сплотени и хората да се усещат по-сигурни в трудното си ежедневие. Живеем бедно, признават го и много млади хора, с които често разговарям в университета.

Някои от студентите следват задочно и вече имат социален опит. Нека никой не си мисли, че може да ги залъгва със скорошно бляскаво бъдеще с неясни за тях и необяснени по човешки евроатлантически ценности. Политиците трябва да насочат ресурса си към развитието на младите хора, иначе ще си отидат.

– Съгласна ли сте с позицията на Плевнелиев, че той мажоритарно е получил със 700 000 гласа повече от партия ГЕРБ на изборите за държавен глава?

– По този въпрос съм категорична – в мандата за мен най-важна е на първо място институцията и второ, нито с дума нито с действие да не бъде злепоставена политическата структура, която ми е дарила доверие, както и всички български граждани, без да са нейни членове, които чрез гласа си за мен са одобрили избора на същата тази политическа сила.

Мен в аритметиката не ме бива, но знам, че непремерени думи силно рефлектират и могат да наранят тези, които са те подкрепили.

– Как ще коментирате твърдението на двигателя на партия АБВ Румен Петков, че Плевнелиев нито веднъж в обръщенията си на 3 март не е споменал думата Русия, което според него е гавра с държавата освободителка на България?

– Непознаването на историята може да докара опасни политически и дипломатически гафове. Българският въпрос на 19-ия век е бил част от съдбата на европейския югоизток в резултат от диктата на великите сили, чийто интереси и днес са тук. Вярно е, че възрожденският ни идеал след поредната Руско-турска война не е постигнат изцяло, но в резултат на войната се прави решителна стъпка за възстановяването на загубената българска държавност.

Почитта и признателността към оставили костите си по българските землища войни на руската армия, не само за нас, но и за другите балкански народи под робство, е велика човешка добродетел.

Днес в политиката без реалност и прагматизъм и без дипломация, съответна на сложния свят, в който живеем, ще си останем в плен на филиите и фобиите и в плен на крайности, които са примитивни и пагубни.

– Защо България се превръща в заложник на докладите на Брюксел? Не би ли следвало държавата ни да има по-силна и независима политика?

– Докладите са политически инструмент на Брюксел. Те засягат въпроса за политическата интеграция в Европейския съюз. Това на обикновен език означава по-малко национална държава и пълна съвместимост в светоглед, манталитет и ценности между всички страни членки в това семейство.

Ако старите членки на ЕС познаваха по-добре Югоизточна Европа, то щяха да са наясно, че това е много дълъг и деликатен процес.

Работих в тази сфера и тогава докладите бяха по-различни от всички останали. Последва продължителен период на застой. Сега в ЕС сме в сложна ситуация – политически и социални разделения, разнопосочни криви, в дъното на които стоят тежки недъзи на корпоративния капитал, корупция и лицемерие.

Реформите в правосъдието, без подходящи реформи във вътрешния ред, са тотална заблуда.

Всяка държава от ЕС ревниво пази тези сфери като част от суверенитета си.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук