ИЗВЪНРЕДНО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Джамбазки сигнализира Цацаров за натиск над общински съветници в Балчик

0
10634

Българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров относно оказван натиск и заплахи срещу общински съветници от Общински съвет – Балчик. Това съобщиха от пресцентъра на ВМРО в прессъобщение до редакцията на Информационна агенция „Дейли прес“.

Евродепутатът е бил сигнализиран от съветници от Балчик, че срещу тях са отправяни заплахи и закани. Това е станало причина общински съветници от различни политически групи – и от ГЕРБ, и от ВМРО – БНД, а също и един независим, да напуснат редовната сесия на Общински съвет -Балчик през м. май 2018 г. На 31 май 2018 г. е внесена и протестна декларация в Общински съвет- Балчик по повода.

Общинските съветници се оплакват от системни заплахии закани, свързани с тяхната работа, а именно оказване на натиск да се подкрепи едно или друго решение, внесено като доклад от кмета на община Балчик. Твърдят, че са прилагани различни форми на натиск, включително и телефонни обаждания от трети лица, които са отправяли предупреждение, че в случай, че един доклад не бъде подкрепен, то ще последва ответна реакция, пише в сигнала си Ангел Джамбазки.

Старейшините разказват, че кметът ги заплашвал, че ще ги смачка един по един.

Джамбазки настоява главният прокурор да разпореди проверка по случая, а за целта да бъдат командировани служители на прокуратурата в Добрич, за да се избегне възможност за оказване на натиск върху местни прокурори. Оказването на натиск и отправяне на заплахи и закани, тормозът – бил той вербален, психически и друг, върху представители на местната власт е недопустим! За съжаление, познавайки естеството на някои установени в годините тъмни политически практики в малките общини, не изключвам варианта кметът на общината под една или друга форма да е оказвал натиск и отправял заплахи, пише още в сигнала Ангел Джамбазки.

ДО

ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ

 

С И Г Н А Л

от Ангел Джамбазки, български представител в Европейския парламент,

адрес за кореспонденция: гр. София, ул. „Пиротска“ 5, ет. 5, зала 1 

Относно: сигнали за оказван натиск и заплахи срещу общински съветници от Общински съвет – Балчик

Уважаеми господин главен прокурор,

През изминалите седмици получих оплаквания от общински съветници от Общински съвет -Балчик, че срещу тях са отправяни заплахи и закани, което станало причина да напуснат редовната сесия на Общински съвет -Балчик през м. май 2018 г. Информация за същото беше разпространена от някои средства за масово осведомяваме, а доколкото ми е известно съветниците от групата на ПП „ГЕРБ” официално са внесли протестна декларация в Общински съвет -Балчик на 31.05.2018 г. Общинските съветници от ПП „ВМРО – Българско национално движение”, както ми съобщиха самите те, също са напуснали сесията по същия повод ведно с един независими общински съветник.

От разговори с представители на местната власт в цитираната община става ясно, че съветниците се оплакват от системни заплахии закани, свързани с тяхната работа, а именно оказване на натиск да се подкрепи едно или друго решение, внесено като доклад от кмета на община Балчик. Твърдят, че са прилагани различни форми на натиск, включително и телефонни обаждания от трети лица, които са отправяли предупреждение, че в случай, че един доклад не бъде подкрепен, то ще последва ответна реакция.

От информацията, която е разпространена по случая, макар и оскъдна предвид спецификата, че това е една малка община в Р България, става ясно, че кметът на община Балчик отправял заплахи към общински съветници, че ще ги „смачка един по един”.

Самият факт, че работата на местния парламент е поставена под въпрос, тъй като общински съветници –подчертавам, от различни политически партии, отказват да присъстват на сесия, защото се чувстват заплашвани и под натиск, е достатъчен да се породи съмнение, че в тази община са оказвани различни форми на натиск. За съжаление, това е една крайно нелицеприятна ситуация. Ако такива факти и обстоятелства са се случили, то очевидно имаме правонарушение. А следвайки логиката на данните и събитията, вероятно отправянето на заплахи и натиск над общински съветници в община Балчик е системна практика.

Позволявам си да Ви сезирам за тази ситуация, тъй като за мен е пределно ясно, че в общината има напрежение и небих желал да се стигне и до по-сериозни ситуации, ако това напрежение ескалира. Оказването на натиск, отправянето на заплахи и закани към когото и да е е престъпление. Оказването на натиск и отправяне на заплахи и закани, тормозът – бил той вербален, психически и друг, върху представители на местната власт е недопустим! За съжаление, познавайки естеството на някои установени в годините тъмни политически практики в малките общини, не изключвам варианта кметът на общината под една или друга форма да е оказвал натиск и отправял заплахи.

Уважаеми господин главен прокурор,

Моля да разпоредите проверка по случая, която да установи дали кметът на община Балчик, негови близки или други представители на неговото обкръжение са оказвалинатиск и са отправяли заплахи спрямо общински съветници от ПП „ГЕРБ” и ПП „ВМРО – Българско национално движение”. Също така, моля да възложите проверката на окръжна прокуратура – Добрич, но на командировани там прокурори, за да се предотвратят всякакви възможности за натиск и оказване на влияние над прокурори.

София, 18 юни 2018 г.

С уважение: Ангел Джамбазки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук