ИЗВЪНРЕДНО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Президентът Румен Радев: Битката за законност и справедливост е задача на всяко поколение, нашето още не я е постигнало

0
2199

Битката за законност и справедливост е задача на всяко поколение, нашето още не я е постигнало. Републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора. В нея Отечеството не се бърка с бащиния, а законът е един за всички. 

Това заяви държавният глава РуменРадев, който произнесе слово пред паметника на Васил Левски в столицата, където бяха отбелязани 145 години от гибелта на Апостола на свободата, предаде репортере на Информационна агенция „Дейли Прес“.

„Преди 145 години тук, на това място, увисва на бесилото Васил Левски. Гробът му е неизвестен, но заравяйки Левски, поробителят зарови и зърното на свободата, което покълна и роди днешна България“, заяви президентът Радев в словото си. Той припомни, че от Васил Левски до наши дни са запазени единствено неговото тефтерче, кичур коса и кратки писма.

„Но те струват повече от доктрина. Учат ни, че „дела трябват, а не думи“. Дават ни вяра, че „времето нас обръща, а и ние него обръщаме“. Днес сме република, но чиста ли? Свята ли? Циниците приемат тези въпроси с презрение, както други, в онези години, вземаха Апостола за луда глава и мечтател. Тях обаче времето ги отнесе, а пред бесилото на Дякона се прекланяме всяка година“, заяви още президентът.

„Идеалът на Левски за чиста и свята република е дългосрочна програма. Много време трябваше, за да стане България република. А колко още време ще трябва, за да стане тя чиста и свята – това зависи от нас“, допълни той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук