ИЗВЪНРЕДНО! Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев ексклузивно за скандалите в Брюксел! Вижте готви ли Радан Кънев нов сценарии за саботаж на властта

0
1409

Емил Радев е евродепутат от ГЕРБ. Той е един от първите заговорили за отпадането на мониторинговия доклад от Европейската комисия над страната ни. Днес именно този въпрос се решава в Брюксел, където наши депутати ще поискат отпадането на този мониторинг. Вижте какво каза Радев за платените агитки и за скандалните изказвания на Моника Маковей в европейския парламент. 

Интервю на Гергана Танева

– Г-н Радев, вярно ли е, че Моника Маковей е била единствената, която е поискала мониторинговия доклад на ЕК върху България да остане и какво се случи на срещата?

Абсолютно вярно е това. Изказахме се общо взето всички български депутати, които сме членове на тази комисия, аз Мария Габриел, Филиз Хюсменова, Илияна Йотова, Ангел Джамбазки, всички други колеги, включително и румънски от другите държави се изказаха за отпадане на този мониторинга. Единственото изключение бе Моника Маковей. Останалите сме на единодушно мнение, че този доклад си е изиграл ролята. Първи се изказа Джефри ван Орден, който беше докладчик още 2007 година по приемането на България, като той заяви, че не вижда голям смисъл от механизма. Зададе въпрос на комисията, какво струва на бюджета този мониторингов механизъм. Общо взето всички мнения се обосноваха около това, че това е дискриминационен механизъм относно България и Румъния и трябва да действат по общо европейските механизми на върховенството на закона. Или ако има такъв механизъм то той трябва да се въведе за всички държави, защото се цитираха много държави, които в момента не изпълняват европейското законодателство, но за тях не се налага такъв мониторинг.

– Кои държави бяха споменати?

– Преди две седмици когато се гледаше стратегията за борбата с корупцията и се обсъждаше тази тема на европейско ниво, бяха представени много известни професори от европейски университети, които правеха проучвания дълги години за влиянието на корупцията и борбата с нея. Те казаха тогава, че ако се гледа този механизъм трябва веднага на още пет държави да се наложи такъм механизъм. Сред тях са Гърция, Италия, Хърватска, Литва и Латвия. Изказванията на 99 процента от участниците бяха, че трябва този механизъм да отпадне, няма ясни критерии, че се ползва за вътрешно политически цели и не на последно място, че спира приемането на България и Румъния в Шенген.

– Какви бяха доводите на г-жа Маковей, за да не иска отпадане на този мониторинг?

– Г-жа Маковей както винаги застава, че този механизъм е полезен, че обществото го искали. Изказа се дори от името на българските граждани, защото тя била няколко пъти по покана на неправителствени организации в България и тя знаела ситуацията у нас. Може би тогава е научила и за проблемите с циганските малцинства-румънските.

– Да припомним, че тя всъщност беше у нас по покана на Радан Кънев. 

– Да, абсолютно. Тя беше в България по покана на Светослав Малинов, Радан Кънев и Христо Иванов. Когато тя предложи, че трябва да бъде и министър на правосъдието на България, за да оправи всичко и то в присъствието на легитимния тогава министър Христо Иванов. Да не говорим, че с последните си искания за промяна в българската Конституция, която според нея не отговаря на европейските ценности се намесва пряко във вътрешните работи на България. Аз не знам тя до колко познава българската Конституция, но ясно е, че малцинства цигарски-румънски няма, особено пък във Варненска областно, от където съм и аз и много добре познавам района. Да не говорим, че иска служби в църквите на румънци и бюджет за несъществуващо малцинство.

– Има ли агитки начело с Христо Иванов, които да саботират българските евродепутати в Брюксел и да направят втори сценарии като този в Лондон?

– Чухме такива слухове. Нашата конференция започва след около два часа. Надявам се това да не е истина, защото ще покаже едно грозно лице на България пред европейските ни партньори. Ние сме в европейският парламент тук и сила имат убеждаването и изказванията, и такъв начин на действия най-малкото е недопустимо. /ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук