ИЗВЪНРЕДНО! Ексклузивно в DAILYPRESS.bg! Васил Велев АИКБ: 486,4 млн. лева годишно изземват американските централи от българските домакинства

0
2162

Репортер на място: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ 

По силата на дългосрочно сключени договори с НЕК по времето на управлението на Иван Костов, които са препотвърдени по времето на Тройната коалиция, всяка година тези две централи непазарно изземват от българските домакинства 486 400 000 лева за едногодишен регулаторен период. Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България на пресконференция след среща с омбудсмана Мая Манолова за произвежданата ел енергия от американските централи Марица Изток 1 и Марица Изток 3, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

„Ако тази сума я разделим на общия брой домакинства, то от всяко българско домакинство тези централи изземват 161 лева“, обясни той.

„Обърнахме се към омбудсмана с жалба относно непазарното изземване на доходите ни като граждани от американските централи- ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3“, коментира Васил Велев.

„НЕК купува скъпо и прескъпо продаваната от тези централи ел енергия. Даже, когато не работят, им се плаща за разполагаемост. Плащаме само за това, че ги има, но не получаваме ел енергия“, изтъкна председателят на АИКБ.

„Най-изходно е централите да работят на пълна пара- тогава ни излиза най-евтино“, каза още той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук