ИЗВЪНРЕДНО! Ексклузивно и първо в DAILYPRESS.bg TV! Протест срещу безхаберието в столични минерални бани затвори Околовръстното (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

1 април е избран символично "заради дългогодишните лъжи и обещания

0
4769

Репортер на място: Тодор СТЕФАНОВ, DAILYPRESS.bg / СОФИЯ – кв. „Горна баня“ 

Протест на жители на столичните квартали „Горна баня“ и „Овча купел“ затвори Околовръстния път, съобщи репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“ който е на място на събитието.

Днешният ден, 1 април е избран символично „заради дългогодишните лъжи и обещания, че се прави всичко възможно двете бани – паметници на културата, част от историята на София и света да се ремонтират, а вместо това са оставени да стигнат до пълна разруха“, коментират протестиращи пред Информационна агенция „Дейли Прес“.

Протестът започна пред рушащата се сграда в Горна Баня, където жители и на двата квартала представиха исканията си. Хората затвориха Околовръстния път в района на „Овча купел“където се изгражда метро.

Пропускаха се само автобуси на градския транспорт и линейки. Полицията отбиваше движението и нямаше чакащи автомобили. Блокадата продължи до 12.30 часа, съобщава още репортер на Агенция „Дейли Прес“.

„Нашите основни искания са максимално бързо да бъдат възстановени баните, за да се предотврати това самосрутванетяхно и да се предприемат конкретни мерки затова“, коментира един от организаторите на протеста Владимир Каравелов за Информационна агенция  „Дейли Прес“. Според него сега това е блокирано по чисто бюрократичен път.

„Единственият, който може да свърши това в момента и е поел някакъв ангажимент, е Столична община. В момента болницата в „Овча купел“ отказва да го направи поради липса на средства, но продължава да държи собствеността, а Столична община не може да ремонтира нещо, което не е нейна собственост. Столична община има желание, когато има някакво осигурено финансиране, включително са кандидатствали по европейски програми, където ще бъдат използвани баните за научни центрове, но ще бъде запазена и основната им функция – като минерални бани“, допълни той пред „Дейли Прес“.

ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ  ДЕЙЛИ ПРЕС“ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЛЕДИ ТЕМАТА! 

© Информационна агенция „Дейли Прес“
© Информационна агенция „Дейли Прес“
© Информационна агенция „Дейли Прес“
© Информационна агенция „Дейли Прес“
© Информационна агенция „Дейли Прес“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук