ИЗВЪНРЕДНО! Ето кой е основният доставчик на терористи от „Ислямска държава“ в Европа и Русия!

0
1014

Руските тайни служби представиха чеченеца Ахмед Чатаев за основен доставчик на терористи от групировката „Ислямска държава“ в Русия и в европейските държави, пише „Комерсант“.

Преди 12 години Чатаев с прякор Едноръкия се укри от руското правосъдие в чужбина, а днес е в Турция и отговаря за „руското направление“ в дейността на ИД. Познават го и европейските власти – миналия октомври чеченецът бе включен в черен списък наред с още петима руски граждани, напомня във връзка със статията електронното издание „Нюзру“.

Според Андрей Пржездомски от Националния антитерористичен комитет на Русия, цитиран в „Комерсант“, Чатаев играе водеща роля в подготовката на атентатори, изпращани в Русия и Западна Европа. Групата му включва „най-вече хора от Северен Кавказ, а сред инструкторите има дори бивши офицери от иракската армия“.

Източник от тайните служби каза за вестника, че в европейските групи обикновено се пращат пристигнали в лагера бойци от имигрантски семейства – те знаят чужди езици и добре се ориентират в европейските градове.

Руските власти заловили Чатаев през втората чеченска кампания (1999-2000 г.), но той успял да избегне затвора и през 2003 г. се прехвърлил в Австрия, където получил бежански статут. Заявявал, че бил жестоко изтезаван в руския следствен изолатор, дори му отрязали ръката. По други данни, тя била ампутирана след раняване.

През 2008 г. бил арестуван заедно с други чеченци на ферибот, акостирал в Швеция. В колата с документи на негово име били открити автомати „Калашников“, експлозиви и патрони.

Прекарал над година в шведски затвор, Едноръкия заминал за Украйна, където бил задържан по искане на руското правосъдие, но Киев отказал да го екстрадира, тъй като според правозащитници чеченецът бил под закрилата на Виена като бежанец в Австрия.

Година по-късно Ахмед Чатаев бил заловен в Грузия при операция на силовите структури след въоръжен сблъсък с бандити, при който били убити 11 престъпници и трима грузински бойци. Чатаев заявил, че няма нищо общо с тази банда и след няколко месеца зад решетките бил освободен от тбилиския съд. Сетне се прехвърлил в Сирия и според руските тайни служби заел важно място в йерархията на джихадистите от ИД.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук