ИЗВЪНРЕДНО И ЕКСКЛУЗИВНО В ДЕЙЛИ ПРЕС TV! Държавата иска участие в сделката за ЧЕЗ (ОБЗОР/СНИМКИ/ВИДЕО)

0
37352
Снимка: Информационна агенция "Дейли Прес".

Репортер по горещата тема: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ 

Сделката за продажбата на ЧЕЗ бе тема номер 1 още от сутринта.

От правителствената информационна служба съобщиха, че министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с чешкия си колега Андрей Бабиш късно снощи.

Правителствените ръководители на двете страни са заявили в разговора, че нямат и не са имали каквато и да е връзка със сделката или дружеството купувач, решенията за които са взети от Съвета на директорите на ЧЕЗ Груп. 

Рано сутринта в Министерски съвет се проведе среща между премиера Бойко Борисов и Гинка Върбакова, собственик на „Инерком България“. В разговора участваха още вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов.

След срещата министърът на финансите коментира, че правителството е заявило ясна воля, че иска да участва в сделката за ЧЕЗ по един или друг начин.

Горанов поясни, че ако чешката страна, продавачите, се съгласят, държавата има възможността през една или друга форма – било през средства от бюджета или частно придобиване – през някоя от енергийните компании, да влезе подобна сделка.

Министър Горанов допълни, че държавата е в много деликатна ситуация, тъй като се включва на етап, в който има подписан договор за покупко-продажба.

По думите му страната ни зависи от волята на две независими от влиянието на държавата частни субекта – в ЧЕЗ и „Инерком България“.

От своя страна собственикът на „Инерком България“ Гинка Върбакова заяви, че е склонна държавата да участва в сделката с ЧЕЗ, ако това ще успокои крайния потребител.

Тя посочи, че заминава за Чехия, за да може да разговаря с продавача и за възможностите, по които може да се случи това. 

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна с чешкия посланик Душан Щраух, на който връчи писмо до чешкия премиер Андрей Бабиш относно продажбата на ЧЕЗ.

Тя обяви още, че БСП започва подписка сред българските граждани за спиране на сделката и след това ще бъде внесено искане в чешки или български съд.

Тя разкритикува премиера, че се е докарал дотам да се моли на Гинка Върбакова да прехвърли акции на ЧЕЗ на държавата. 

След срещата в Министерски съвет веднага последваха коментари в парламента. Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров коментира, че държавата трябва да има поне блокираща квота, за да може да контролира ЕРП-тата.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че от партията трябва да се запознаят с фактите за срещата за ЧЕЗ и тогава ще се произнесат.

По темата се изказа и президентът Румен Радев. Той заяви, че хаотичните действия на правителството противоречат на собствените му декларации. „За мен тревожното е, че службите не сработиха по този казус и вече витае съвсем закономерно въпросът дали те обслужват държавата или комфорта на управляващите. Тревожно е, че демократичните механизми за контрол също се оказват безсилни“, заяви президентът.

По-късно през деня почти 4 часа институциите предоставяха информация за сделката за ЧЕЗ на заседание на две комисии в парламента.

От ДАНС обявиха, че по информация на Прокуратурата срещу фирмата купувач на ЧЕЗ „Инерком“ не са водени преписки и дела.

От КЕВР изтъкнаха, че сделката за ЧЕЗ не е финализирана и затова не могат да проверяват фирмата на Гинка Върбакова, която още не е лицензиант.

Главният изпълнителен директор на Българска банка за развитие Стоян Мавродиев заяви, че нито един лев от банката не е ангажиран със сделката за ЧЕЗ.

Той уточни, че премиерът Бойко Борисов не е оказвал влияние на нито една сделка на банката.

Според собственика на „Инерком“ Гинка Върбакова някои политици са видели в сделката за ЧЕЗ възможност да повишат рейтинга си. Заради обидните квалификации и изявления фирмата ще търси правата си в съда.

По повод диражирания в медиите въпрос как Гинка от Пазарджик може да купи ЧЕЗ, самата тя зададе въпроса как може млада дама на 28 години от село Крушовица да си купи „Техноимпекс“. Тя отрече да е познавала премиера преди днешната среща в МС и да има офшорни компании.

На заседанието в спор влязоха управляващи и опозиция.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов попита дали опозицията не обслужва някой от кандидатите в съревнованието за ЧЕЗ.

В отговор Корнелия Нинова го призова да назове поименно кого точно защитава БСП.

Тя заяви, че тези обвинения ще заведат ГЕРБ обратно в Страсбург. След това депутатите от БСП напуснаха заседанието.

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че никой от правителството не е знаел какъв ще бъде изходът от сделката за ЧЕЗ.

Тя изтъкна, че причината за оставката й е ясна, а какво ще се случи оттук нататък е решение на премиера и коалиционните партньори. Заради клауза за конфиденциалност в договора за продажба на ЧЕЗ втората част от заседанието беше закрита.

Вицепремиерът Валери Симеонов също коментира казуса, като изтъкна, че с намесата по продажбата на ЧЕЗ правителството излиза от заплетената ситуация, но като цяло не е добре държавата да се меси директно в пазарна сделка. „БСП са пощръклели напоследък – не търсете стратегия в действията им по сделката с ЧЕЗ. Те правят от всяко нещо скандал, за да могат да са в центъра на медийното внимание. Недейте да търсите дълбока стратегия в действията им“, заяви Симеонов.

Според него има основания народът да бъде спокоен по сделката с ЧЕЗ.

© Нели Пенкова, ПИК
© Нели Пенкова, ПИК
© Нели Пенкова, ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук