ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Валери Симеонов се възмути от БНТ заради излъчен филм

0
6652
Снимка: Информационна агенция "Дейли Прес".

Все още не е отшумял случаят, при който вицепремиерът Валери Симеонов нападна председателя на групата на Зелените в Европейския парламент Ска Келер, и той вече успя да намери нов повод за повишаване на тон. Това се вижда от позиция, публикувана във фейсбук профила на Симеонов. Този път тя е срещу излъчването в неделя вечер по БНТ на филма „Откраднати очи“.

Филмът разказва любовна история между българин и туркиня по време на така наречения възродителен процес и е по сценарий на бившия журналист от медиата Нери Терзиева.

В декларация Националният фронт за спасение на България остро възразява срещу поредното излъчване на филма при това в най-гледаното време. Според партията на Симеонов филмът още с появата си предизвикал противоречиви реакции, защото правел откровено пропагандни внушения. Упреква телевизията в това, че чрез излъчването се прави „творческо внушаване“ на лъжи и манипулации, водещи само до разпалването на омраза.

Ето и пълния текст на декларацията без редакторска намеса. Тя е от профила на Валери Симеонов във „Фейсбук“. Не бе получена в пощата та „Дейли Прес“, където обичайно се получават прессъобщенията на партията.

ДЕКЛАРАЦИЯ на ПП „Национален фронт за спасение на България“Българската „БНТ-Уорлд-Ливе“ (?!) срещу националното достойн…

Публикувахте от Valeri Simeonov в 12 февруари 2018 г.

ДЕКЛАРАЦИЯ на ПП „Национален фронт за спасение на България“

Българската „БНТ-Уорлд-Ливе“ (?!) срещу националното достойнство

ПП „Национален фронт за спасение на България“ остро възразява срещу поредното излъчване на филма „Откраднати очи“ по канала „БНТ-Уорлд-Ливе“ (?!) в неделя вечер – най-гледаното вечерно време. Филмът третира един сложен, противоречив и болезнен период от близката ни история, който още не е получил адекватна историческа оценка – а именно т.нар. „възродителен процес“. „Откраднати очи“ предизвика остри и противоречиви реакции още с появата си на екран, защото под формата на „художествено произведение“ прави откровено пропагандни внушения, като при това си служи с директни фалшификации. Трагедията с малката Тюркян се използва за груба „художествена“ лъжа – че невръстни дечица и бебета са били мачкани и газени с тежки бронирани машини, а не от тълпата, при протестите на български мюсюлмани срещу преименуването им. Тази лъжа бе изфабрикувана от медийната машина на анти-български сили. Нейното внушаване чрез филм постига само едно – разделение и страх в нашето общество, недоверие между българи християни, българи мюсюлмани и турскоезичните наши съотечественици.

Затова, питаме ръководството на БНТ: За кого бе предназначено това ново излъчване на филма? За българите в чужбина, за българските граждани в страната ни? Кой има полза не от обективно изследване на случилото се, а от „творческо внушаване“ на лъжи и манипулации, водещи само до разпалването на омраза, освен ДПС и ДОСТ?

НФСБ припомня, че БНТ е българска обществена телевизия, финансирана с парите на българските данъкоплатци, а не от пропагандните централи на анти-български политически партии и организации! И призовава да се спре разпространяването на нечистоплътни пропагандни клишета на последните! Поне докато историците не постигнат консенсус по спорния период от края на 1980-те години.

В противен случай, препоръчваме в програмата на „БНТ-Уорлд-Ливе“ (?!) да се включи и македонския филм „Трето полувреме“ за кръвожадните „бугари“, както и художествено четене на „Митът Батак“ на Улф Брумбауер и Мартина Балева.

Национален изпълнителен комитет на ПП „Национален Фронт за Спасение на България“
Валери Симеонов
Данчо Хаджиев
Валентин Касабов
Борис Ячев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук