Извънредно и първо в ДЕЙЛИ ПРЕС! Срещи за външната политика, туризма и отбраната на ЕС ще има тази седмица в София

0
13726
© Информационна агенция "Дейли Прес".

Среща на министрите на туризма, интерпарламентарна конференция за общата външна политика и политиката за сигурност и отбрана и неформален съвет на външните министри ще се проведат в София тази седмица. Събитията са част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС, предава репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Външни министри

Неформалният съвет на министрите на външните работи ще се състои на 15 и 16 февруари. Миналата седмица медии в Скопие писаха, че първите дипломати на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коциас ще разговарят в София в кулоарите на срещата, за да дадат началото на същинския етап в преговорите за името между Атина и Скопие.

Няколко македонски издания писаха, че в т.нар. съвет „Гимних.“ ще участват и външните министри на Западните Балкани. Това се потвърди и от съобщение на сайта на българското председателство, според което „външните министри на петте страни кандидати“ ще се присъединят към първите дипломати от ЕС на втория ден на форума. В съобщението се говори за пет вместо за шест страни „кандидати“, без да се съобщават подробности (например кой първи дипломат ще отсъства) и без да се уточнява, че понастоящем не всички имат такъв статут.

Туризъм и икономически растеж

На 13 февруари ще се състои срещата на високо ниво на министрите на туризма на държавите членки „Туризъм и икономически растеж“. В нея ще вземат участие Николина Ангелкова, министър на туризма, Елжбета Биенковска, еврокомисар по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия, Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация по

Между 15 и 17 февруари ще се проведе Интерпарламентарна конференция по въпросите за Общата външна политика и политика на сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана. Тя е част от парламентарното измерение на всяко председателство на Съвета на ЕС.

Конференцията се организира два пъти годишно от парламента на държавата – членка на ЕС, която изпълнява ротационното председателство на съвета в тясно сътрудничество с Европейския парламент.

Сред участниците са председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, външният министър Екатерина Захариева и върховният представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност и отбрана Федерика Могерини.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук