ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В DailyPress.bg! Цветанов: БСП е дивашка опозиция, ГЕРБ никога не е искала да се коалира с нея (ОБНОВЕНА)

0
18214
Възмущаваме се от начина, по който говорят, за да ни извадят от устрема, който имаме, каза по адрес на червените зам.-председателят на ГЕРБ. Откакто Сергей Станишев е начело на ПЕС, те губят в Европа, посочи той

Репортер на място: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС – СОФИЯ/ПП ГЕРБ

За каква цензура говорят от БСП, когато от сутрин до вечер ги дават по телевизиите, учуди се Томислав Дончев

Остри критики към поведението на БСП отправи ръководството на ГЕРБ след днешното заседание на Изпълнителната комисия, предаде журналиста ни Тодор Стефанов. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов определи червената партия като „дивашка опозиция“ и категорично отрече някога управляващата партия да е искала коалиция със социалистите.

Не искаме да опитомяваме опозицията, искаме тя да е силна, но в момента е дивашка“, каза той на пресконференция в централата на партията.

„Смятам, че колегите се постараха максимално да дадат отговор на това, което се случи вчера. Но когато беше формиран 44-ия парламент, ние имахме едно желание. Искахме да предложим председателския пост на Народното събрание не, за да опитомим опозицията, а за да покажем държавническо поведение във връзка с предстоящото председателство. Всяка една от политическите сили предлагаше да има единение“, каза той.

По думите му е очаквано повече от 5 месеца това да се изрази с действия. „Виждаме, че от страна на българската опозиция с лидер Корнелия Нинова, това не се случва. Това, което наблюдаваме, е да се стремят да разделят нацията. Ние не искаме да водим дебата по този начин. Ние не искаме да се възприема, че българската опозиция трябва да бъде опитомена. Ние искаме да има силна опозиция, но в момента виждаме, че тя стана дивашка опозиция. С подобен подход могат само да разграждат институциите в България и да разграждат доверието, което ние сме създали в Европа и лидерството, което има днес Бойко Борисов. Бихте ли погледнали обективно кога някое управление в страната е имало такъв поглед към Западните Балкани?“, каза той.

И подчерта, че преди години това не е била тема. Според него е недопустимо да противопоставяш европейската ориентация на България с приятелството с Русия. „Това е несъстоятелна теза. Ние сме част от силна и обединена Европа, ние сме част от голямото европейско семейство. Западните Балкани се нуждаят от европейска перспектива. Ние трябва да имаме прагматични отношения с Русия“, заяви Цветанов.

ГЕРБ никога няма да влезе в коалиция с БСП

„БСП никога не са били разглеждани като възможен вариант за коалиционно правителство – ще излезем с политическа декларация, че никога няма да влизаме в управление с тях“, каза зам.- председателят на ГЕРБ

„ГЕРБ ще излезе с политическа декларация на предстоящия Конгрес, затова че никога няма да влизаме в управление с БСП. Трябва да спрем спекулациите и когато някой търси врага си с партиен билет в неговата партия, нека да го търси там, но не да го прехвърля като отговорност на ГЕРБ“, заяви Цветанов.

Той посочи, че ГЕРБ е с протегната ръка по важните национални теми. „Нека да прочетат внимателно това, което предлагат. Да, ние сме го направили още юни месец, когато бяха одобрени приоритетите на триото. В момента те се изпълняват. Хубаво е, че г-н Станишев каза какви са приоритетите. Хубаво е да го прочетат и лидерите на БСП, цялата им парламентарна група и цялото им ръководство“, заяви Цветанов.

По думите му е невъзможно приоритетите да бъдат променени. „България е готова за оценката, която се даде и от Юнкер, и от Туск, и от всичките еврокомисари, които посещават страната ни. Нека тази специфика, която си изградиха като поведение БСП да не я прехвърлят като начин да си правят черен пиар на гърба на ГЕРБ. ГЕРБ няма да позволи да се обиждат всички тези съмишленици, симпатизанти и членове на ПП ГЕРБ. С подобно говорене на г-жа Корнелия Нинова и нейният отбор не допринася за нищо добро“, посочи Цветанов.

Той поясни, че не иска България да излиза от ЕС. „Те искат само да ни върнат във феодалното робство“, посочи заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ. „2015 г., когато бяха местните избори, ние ги спечелихме, защото имахме видими резултати от нашето управление. Ние не влязохме в конфронтация с нашите опоненти, ние просто предлагахме алтернатива на реално управление в местната власт. Това ще правим и занапред. Доказателство за това са последните частични местни избори, които бяха проведени само преди две седмици. В 10 населени места ГЕРБ спечели пет. Две общини, в които бяха проведени тези частични избори – ГЕРБ ги спечели и във Вълчи дол, и във Трън. БСП не е алтернатива. Дори в Трън те са трети, защото просто не могат да бъдат дори и втори. От тази гледна точка ние не можем да продължаваме да отговаряме по този начин на БСП, по който те ни провокират“, каза Цветанов.

С това поведение БСП не могат да спечелят изборите

Според Цветан Цветанов, с този начин на поведение, БСП няма да спечелят изборите, за да бъдат алтернатива на ГЕРБ.

„В никакъв случай не трябва да се придържаме към тяхното говорене“, поясни Цветанов.

„БСП няма да бъдат алтернатива на управление, защото те няма да могат да спечелят избори с този си начин на поведение и с тази конфронтация, която водят и винаги искат да рушат. ГЕРБ спечели демократично изборите през последните 10 години. ГЕРБ ще спечелва тези избори, защото ние сме партията, която е най-близко до хората и сме в ежедневен контакт с тях. Това е силата на ГЕРБ. БСП имат своята история на загуби от създаването на ПП ГЕРБ“, коментира Цветанов.

Той посочи, че дори бившият лидер на БСП, който е лидер на ПЕС, е затвърдил своя устрем, че винаги, когато управлява една политическа формация или голямото политическо европейско семейство на социалистите, те губят избори след избори. Цветанов даде пример с Германия, Франция и Австрия. „Те не са алтернатива, това трябва да е ясно, а още по-малко пък БСП да бъде алтернатива на днешното управление“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ.

Никой не може да опъне нервите на ГЕРБ

„Никой не е в състояние да опъне нервите на ГЕРБ“, коментира още Цветан Цветанов.

„ГЕРБ е системна партия, ГЕРБ разчита на своите организации и на политиките, които можем да направим с утвърдената управленска програма за 4-годишния мандат. Поводът за тази пресконференция не е опъването на нервите. Поводът е да отговорим на лъжите, манипулациите, на внушенията“, каза Цветанов.

Той поясни, че от ГЕРБ искат да говорят истината. „Това, което днес можем да го изведем като решение на Изпълнителната комисия е да се направи регистър на фалшивите новини и на неистините, които говорят те“, посочи Цветанов. Той подчерта, че ГЕРБ продължава да отстоява първото си място, не защото трябва да запишат поредната си победа, а да има видими резултати, за да стигат политиките до хората.

По отношение не евентуално президентско вето по антикорупционния закон, Цветанов заяви, че законопроектът на БСП е антиконституционен. „Това, което ние сме направили е да съхраним и тяхното достойнство с отхвърлянето на този законопрект“, допълни Цветанов. По думите му техният законопроект няма никаква стойност. Според него твърденията, че не искат да разследват корупцията са несъстоятелни, защото в Конституцията много ясно са разписани органите, които го правят.

Атаката срещу социалистите продължи министърът на финансите Владислав Горанов заради намерението на БСП да отмени плоския данък.

„Слушаме през последните месеци дали БСП е алтернатива, да такава е, но лоша. Ако говорим за политиките, които искат да вплетат в бюджета е малко наивно. Плоския данък в момент, в който имаме завръщане в България на млади хора, да ги противопоставяш на неграмотни е абсолютна грешка“, заяви той.

Горанов допълни, че едва ли има по-добро доказателство за това, че хората живеят добре е потреблението и инвестирането в собствената икономика, което вероятно дразни БСП.  Горанов припомни, че делигираните бюджети са въведени именно по времето на Станишев, а това което са направили в тази насока от БСП е нахвърляне на числа, което не е алтернатива.

„Колегите от БСП са притеснени, че няма как да дадат алтернатива на ГЕРБ, има още 3 години и половина, когато да се явят на избори. Ние до тогава ще сме повишили учителските заплати и ще сме подобрили инфраструктурата“, заяви още финансовият министър.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък се запита за каква цензура говорят от БСП, когато от сутрин до вечер ги дават по телевизиите. Цялото конгресно мероприятие на БСП било събиране на хора с еднакви проблеми,които са дошли да се утешават един друг. Според него столетницата се намирала в посттравматичен стрес.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук