ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ДЕЙЛИ ПРЕС НА ЖИВО: Румен Радев: Надявам се приоритетите ни спрямо Македония да не се свеждат само до прегръдки (ОБНОВЕНА)

Името на западната ни съседка стана повод за дипломатически скандал

0
18186
Репортер на място: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ – ПРЕЗИДЕНТСТВО НА БЪЛГАРИЯ 
България е силно обезпокоена от ескалацията в Македония по отношение на новото име на страната, отбеляза президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с колегата си от Македония Георге Иванов, който е на двудневно посещение у нас, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.
„Призовах президента да бъде не само участник, но и водач в този диалог. Това е важно условие за постигане на обявените приоритети – членство в ЕС и НAТО“, добави Радев.
„Обсъдихме въпроса и приветстваме усилията за решаване на този казус, това е важна стъпка за Македония, която ние подкрепяме. Осъзнаваме, че това е сложен процес и за Македония, и за Гърция. Важен и за България“, натърти Румен Радев.
Той отбеляза, че България се нуждае от твърди гаранции, че договорът за добросъседство ще остане в сила и когато насреща имаме Република Северна Македония. „Договорът между Македония и Гърция налага промяна в името на Македония, което за нас означава тя да продължи да спазва своя ангажимент за тълкуване на Конституцията, така че тя да не се превърне в намеса на свои съседи. В договора с Гърция има формулировка, че той няма да бъде насочен към трети страни, което е твърде обща формулировка. Ако сравним двата договора, ще видим, че договорът с Гърция изключва поправки и отмяна, а договорът с България допуска прекратяване. Това поставя България в ситуации да търси допълнителни гаранции. Категорично трябва да се изключи всякаква намеса и подкрепа на Македония за организации на наша територия, които имат характер срещу нашата Конституция. Очаквам българското правителство и МВнР да впишат тези договорни ангажименти в глава 35 от бъдещата договорна рамка на преговорите на Македония в членство в ЕС“, каза още Радев и посочи, че това означава ясни процедури на мониторинг и съблюдение на изпълнение на условията.
Related image„Смея да твърдя, че България е държавата, която най-силно подкрепя евро-атлантическата перспектива на Република Македония. Така че ние приемаме резултатите от преговорите между Гърция и Македония най-вече и доколкото те премахват важни пречки по пътя на този интеграционен процес. Но трябва да е ясно, че основният залог за нашата подкрепа е стриктното спазване на политическата декларация от 1999 и най-вече член. 11 от Договора за добросъседство от 2017, който задължава двете държави да нямат неприятелски действия една към друга“, подчерта държавният глава.
Относно компромисния вариант Северна Македония, приет от правителствата на Македония и Гърция, Радев изтъкна, че „досега нито едно българско правителство не формулира конкретни условия и претенции към името“.
„В резултат на това този казус не присъства нито в политическата декларация между Република Македония и България от 1999 г., нито в Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г.“, продължи той.
„Същевременно Република Македония, за която се предлага да приеме името Северна Македония, се намира на югозапад от София и на запад от Пирин. Налице са исторически обременености, които ни задължават да бъдем много внимателни в тази ситуация. И да следим не само изхода на преговорите между Република Македония и Гърция, но и най-вече изпълнението на договорните ангажименти в нашите споразумения, които да приемат необратим характер“, подчерта Румен Радев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук