ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ДЕЙЛИ ПРЕС! От последните минути: Спецсъдът отложи делото срещу Москов за ваксините (ОБНОВЕНА)

0
12159

Репортер на място: Александър ДИМОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Състав на Специализирания наказателен съд отложи за утре разпоредителното заседание. Целта е да се запознае с възраженията и исканията на защитата, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Според адвокатите в обвинителния акт са налице противоречия, несъответствия и нарушаване правото на защита на обвиняемия. Освен това са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство като липса на яснота какво е обвинението, как и на какви факти е предявено обвинението.

Утре съставът ще се събере на второ разпоредителна заседание.

Преди почивката съдът прие за разглеждане две искови молби от страна на „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД и Министерство на здравеопазването.

След края на съдебното заседание адв. Менко Менков, коментира пред журналисти, че сумите по исковите молби изобщо нямат никакво значение, тъй като сумата от около 300 000 лв., за която се претендира от Министерство на здравеопазването, е внесена в държавния бюджет.

„Няма никаква щета и държавата все едно е преместила от единия си джоб в другия тези пари“, констатира Менков и добави, че това нещо не е станало по волята на Москов, а след становище на Националната агенция за приходите и Министерство на финансите.

И при другия иск – от „Бул Био НЦЗПБ“ също става въпрос за прехвърляне от единия джоб в другия, тъй като самото дружество е 100% собственост на Министерство на здравеопазването.

Според Менков и тук също не може да има твърдение за неизгодна сделка.

Той изтъкна, че са поискали връщане на делото на прокуратурата, тъй като има много противоречия в обстоятелствената и диспозитива част на обвинителния акт. „Ние считаме, че тези разнобой в обвинителния акт не дават възможност на подсъдимите да разберат за какво са обвинени и как да се защитят“, подчерта адв. Менков.

На въпрос кой стои зад това дело, адв. Менков отбеляза, че не знае, но щял да попита Москов и да каже.

Той посочи, че защитата ще се опита да облекчи съдебното производство, защото има интерес то да върви по-бързо.

Според него целият Министерски съвет е разпитан, но ако се наложи, ще трябва да дойде отново в съдебна фаза.

Адвокат Менков допълни, че за него ще е приятно да се разпитат членовете на правителството в открито съдебно заседание, за да кажат правилно ли са действали и спазили ли са закона.

„Достатъчно обидно ми е да слушам някакви хора тука да обясняват за някакви престъпни деяния“, коментира пред журналисти Петър Москов и добави, че знае кой стои зад обвинението и защо стои това обвинение, но не разбира за какво го обвиняват.

По думите му по здрава и смислена човешка логика няма нито финансови, нито медицински причини за обвинението му.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук