ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ДЕЙЛИ ПРЕС TV! „Славия“ грабна купата, нов кошмар за „Левски“ (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР))

Георги Петков пак се превърна в герой за "белите"

0
272624
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

Напук на всички прогнози „Славия“ грабна Купата на България. Пред близо 35 000 зрители на стадион „Васил Левски“ „белите“ спечелиха с 4:2 след изпълнение на дузпи, като редовното време завърши 0:0, предаде репортер на Информационна агенция „ДейлиПрес“ TV.

Над всички на терена бе 42-годишният вратар и капитан на победителите Георги Петков. Той сътвори чудеса от храброст в игровото време, а накрая отрази и две от дузпите на „сините“.

Така „Левски“ преживя поредния си кошмар през последните 9 години. През 2013 г. именно „Славия“ спря 26-кратните шампиони по пътя към сигурна титла. Освен това „сините“ губят трети пореден финал за купата след 2013 и 2015 г. Последният трофей на тима остава златото в първенството през 2009 г.

Най-старият столичен клуб пък отново печели втората по значимост надпревара в българския футбол след 1996 г. Във витрината на тима има вече 8 национални купи.

„Левски“ започна вихрено и незабавно обсади вратата на „Славия“. В 10-ата минута „сините“ получиха дузпа, след като топката се отклони в ръката на Владислав Узунов. Георги Петков обаче отрази удара на Жорди Гомес.

Символичните гости се хвърлиха още по-яростно напред, а опасностите се редяха една след друга. Паулиньо, Габриел Обертан и Кали Тиам обаче не успяха да поразят целта от идеални позиции. Едва в края на първото полувреме „белите“ донякъде се ориентираха на терена, а стабилизирането на защитата им запази нулевото равенство до почивката. 

През втората част ситуацията на терена не се промени особено, а „белите“ така и не стигнаха до удар във вратата. За сметка на това Петков блесна с две решителни спасявания. И в двата случая капитанът на „Славия“ изби удари на Габриел Обертан, като веднъж му помогна и лявата греда.

Въпреки мощния натиск обаче „Левски“ не стигна до попадение в редовното време, а финалът влезе в продължения. В допълнителните 30 минути резултатът остана 0:0 и така се стигна до дузпи.

Там в герой се превърна Георги Петков, който спаси изстрелите на Роман Прохазка и Кали Тиам. Юношата на „Левски“ Георги Йомов и внук на „синята“ легенда Тодор Барзов реализира решителната дузпа и белите триумфираха с 4:2.

Така „Левски“ само за 120 минути тотално провали пореден сезон, въпреки че успя да отстрани ЦСКА в полуфиналите за купата. До края на шампионата отборът ще трябва да се бори за третото място, за да се добере до бараж за Лига Европа. 

„Както казват – никога не слагай тигана, преди да хванеш рибата. „Левски” много рано сложиха тигана”, заяви президентът на „Славия” Венцеслав Стефанов, след като „белите” спечелиха Купата на България след изпълнение на дузпи.

„На „Славия” приляга да спечели този трофей в Деня на победата над фашистка Германия. Посвещавам успеха на моя приятел Младен, на всички хора, които се трудиха и бориха”. „Много се радвам на едно – че разумът и интелектът надделяха над простотията. Чухте какво говореха по мой адрес и по адрес на родната ми майка, но може би тя отгоре помогна”. „Нашият отбор, съставен само от българи, доказа, че може да победи 8, 10 или 11 скъпоплатени чужденци. Безкрайно съм щастлив, посвещавам триумфа на децата, на внуците, на всички хора, които обичат и уважават „Славия”. На тази невероятна публика – не ги чухме да псуват, за разлика от това, което се носеше от останалата част на стадиона.” „Златомир Загорчич има доживотен договор със „Славия”, с него сме се разбрали. Може да и тръгне само ако има предложение от чужбина, но знае, че тук може да покаже и да се видят резултатите от неговия труд. Наистина е голям треньор.” „Разбира се, че ще има премии за футболистите. „Левски” беше достоен съперник. Не можаха да отбележат своите положения, но така е във футбола.”

Големият герой за „Славия“ във финала за Купата на България – Георги Петков, е щастлив, че отборът триумфира с трофея след 22 години и то с изцяло български състав. „Белите“ завоюваха ценната купа след изпълнение на дузпи, а 42-годишният страж парира три изпълнения на противниковите футболисти – едно в редовното време и две при изпълнението на 11-метрови наказателни удари. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук