Извънредно!!! Лъсва истината за спрените европари за образование

0
414

Министърът на образованието и науката Проф. Николай Денков и вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова дават извънредна пресконференция. Причина за това е възможното спиране на евросредства и проблемите в Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Министър Денков заяви, че става дума за предупредително писмо и, ако България иска да се изплатят някакви средства за момента те няма да бъдат преведени, но ако се вземат своевременни мерки, то парите ще бъдат превеждани.

„Основният проблем е свързан с не добро разпределение на програмите, на функциите с програмирането, финансирането от страна на МОН, извършването на тези дейности от други дирекции и контрола на изразходване на средствата“, това заяви Денков.

„Проблемите в екипите за управление на проекти в МОН трябва да бъдат сериозно анализирани. Най-вероятните мерки,които ще вземем, са реорганизиране на тези екипи, задължително обучение как трябва да се администрира и отчита проек“, посочиха от образователното ведомство.

От там изтъкнаха, че ще привлекат опитни експерти за прилагане европейските програми и нормативни уредби. Сегашните служители ще бъдат обучени допълнително.

От МОН посочиха, че ЕК няма да изплати в пълен размер отчетените разходи по проектите, по които са установени грешки. Тези разходи ще останат за сметка на МОН.

Вицепремиерът по европейските фондове Крумова поясни, че превантивният одит на ЕК има за цел да идентифицира пропуски в процедурите по управление на програмата. „От ключово значение сега е, след като получим доклада, да анализираме в детайли фактологията, изведена от одиторите, да проверим нейната валидност и достоверност“, посочи Крумова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук