ИЗВЪНРЕДНО! Октай нареди пъзела за президентските избори, разкри схемата на АБВ

0
1519

Бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай начерта сценарий за изхода на предстоящите президентски избори. В студиото на Нова бившият политик обяви, че Калфин е сигурният кандидат за президент на АБВ. „Георги Първанов е разговарял с конституционни съдии, за да ги пита дали може да се кандидатира за президент. Убеден съм, че той няма да бъде кандидат“, разкри Осман Октай.

„Абсолютно вярна е информацията, че излизането на АБВ от управлението стана, когато Първанов е получил категоричен отказ, от Бойко Борисов и ГЕРБ да се намесят с влияние в Конституционния съд“, каза още бившият зам.-председател на ДСП>

„Тези президентски избори ще предопределят политическото разпределение в следващите години. Калфин ще бъде абсолютно сигурно кандидат за президент на АБВ. БСП със сигурност ще има друг кандидат за президент. Голямата мечта е на Първанов е неговият кандидат да стигне до балотаж и да принуди БСП да подкрепи този кандидат“, допълни той.

„БСП ще бъдат втори на тези избори. Калфин ще е трети или четвърти. Кандидатът на ГЕРБ ще е поставен в тежка ситуация, защото всички партии ще тръгнат вабанк срещу него, както се случи през 2001 година с Петър Стоянов“, поясни бившият политик.

„Тези президентски избори ще бъдат много трудни за ГЕРБ. Много е малко времето АБВ и БСП да търсят обща кандидатура“, заключи Осман Октай.

В предаването взе участие и бившият депутат на БСП Антон Кутев. „Ще има предсрочни избори, но няма да е сега. АБВ направи толкова компромиси, че няма как да влезе в следващия парламент. Президентската кандидатура не може да бъде решение за тази партия“, коментира той.

„Ако говорим за обща кандидатура с АБВ, формацията на Георги Първанов трябва да извърви дълъг път. След това трябва да се избере общ външен кандидат и за двете партии“, добави Кутев./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук