ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ В ЕВРОПА ЗАРАДИ МИГРАНТИТЕ!

0
1278

Еврокомисията днес се очаква да одобри план за извънредно положение за Гърция и други страни по т.нар. Балкански маршрут.

Европейската комисия съобщи, че подготвя планове за действие в извънредна ситуация. Ако Атина представи своите планове в тази посока, ЕК има множество възможности за съдействие и за покриване на 85% от разходите, каза говорителят на ЕК Мина Андреева, цитирана от БТА.

Притокът към гръцките острови се засилва. Очаква се в някои райони на Гърция да бъде обявено извънредно положение заради бежанската криза. По данни на медии около 25 000 бежанци, пристигащи от Турция, са блокирани на гръцка територия.

Фрегати на НАТО поеха контрола на морския път, като част от бежанците остават на островите, а други се прехвърлят в Пирея, Кавала и Солун. Ситуацията на пристанище Пирея е инфарктна, пишат гръцките вестници. Те коментират, че обществото и политиците в Гърция са подложени на изпитание.

Местните власти предоставят временни лагери за настаняване в закрити спортни зали и бивши военни поделения.

Атина обмисля да наложи вето в ЕС при липса на единно споразумение за разпределение на бежанците по квоти между всички европейски държави.

Миналата есен ЕС прие квотното правило за разселването на 160 хиляди мигранти, от които 140 хиляди досега се намират в Гърция и Италия, а останалите са в държави извън ЕС (основно Турция). Преди дни комисията съобщи, че по квотите досега са били разселени не повече от 500 души.

Криза и в Македония

Вчера стотици мигранти се опитаха да проникнат със силаот Гърция (от град Идомени) в Македония, преди да бъдат отблъснати от силите на реда, използвали сълзотворен газ.

Президентът на Македония Георге Иванов защити решението на страната си да въведе подобни ограничения с думите „Ние взехме нашите собствени решения. Във времена на криза всяка страна трябва да намери своите собствени решения“.

„Ако Скопие не беше направил нищо, то Македония щеше да е залята от мигранти“, посочи той.

Пътят на мигрантите през Балканите ще се затвори, когато Австрия достигне своя таван за прием на кандидати за убежище, фиксиран за настоящата година на 37 500 души, заяви още Георге Иванов в интервю за германското сп. „Шпигел“, цитиран от Франс прес и БТА. Това може би се случва в настоящия момент, каза той.

Македония е на първа линия по балканския миграционен път, по който поемат кандидатите за убежище, идващи на гръцките острови от турските брегове, преди да се запътят към страните в Централна и Северна Европа, отбелязва АФП.

Натискът в Австрия

Миграционният таван за годината на Австрия далеч не е достигнат, посочи австрийското министерство на вътрешните работи. От началото на годината в страната са регистрирани 12 000 молби за убежище. Това е по-малко от една трета от годишния лимит, установен от Виена.

Австрия въведе на 19 февруари дневни миграционни квоти. След нея Хърватия, Словения, Македония и Сърбия решиха миналата седмица да ограничат броя на мигрантите, които могат да влязат на тяхна територия (до 5800 дневно) и това породи напрежение по границите.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел разкритикува „едностранното закриване на границите”./БРАДВА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук