Извънредно! Проф. Божидар Димитров с ексклузивен коментар за скандалите и опасностите за България! Ще се разцепи ли Македония?

0
1440

Кризата в Македония ескалира, а вчера страстите достигнаха своя връх. След ужасния погром в парламента има най-малко 40 ранени, а днес президентът Георге Иванов ще събере лидерите на политическите партии, за да обсъдят обстановката и да потърсят решение на създалата се ситуация.

За коментар потърсихме проф. Божидар Димитров, който разкрива първо пред камерата на ПИК TV ще се разцепи ли Македония и как това ще повлияе на страната ни.

Припомняме, че снощи протестиращи нахлуха в сградата на парламента след като за председател беше избран етническия албанец Талат Джафери. Той държал и реч на албански, което предизвика гнева на събралите се отпред демонстранти. Депутатите от македонски произход са изпълнили химна на Македония, а веднага след това албанците в парламента са запели албанския, което допълнително е нагнетило напрежението. Група от около 100 души нахлула във фоайето на македонския парламент. Стигна се до сблъсъци с депутати. Няколко народни представители бяха леко ранени, сред които и лидерът на Социалдемократите Зоран Заев.

За първи път етнически албанец е избран да застане начело на народното събрание. През 2001 Македония беше на ръба на гражданската война, след бунт на албанското малцинство.

Ето какво коментира пред ПИК TV професор Божидар Димитров:

Вчера не се биха албанци с македонци, биха се македонци, привърженици на просръбската ВМРО със социалдемократите на Зоран Заев. И едните и другите се наричат македонци. Лошото е, че те всички знаят, че са българи. Оттам-нататъка за какво се бият? Те не могат да направят най-простото, да направят коалиция. Защото, ако направят, и едните и другите са македонисти и албанците ще кажат: Абе, хора, ние искаме да влезем отдавна в Европа, обаче вие никога няма да влезете с това име Македония – то е част от гръцкото наследство. И затова са хванати за топките и ще бъдат принудени да изпълнят няколко условия. Едно от тях е смяна на името на Македония – името е сменяно много пъти. Това коментира пред ПИК TV проф. Божидар Димитров.

Професорът обяви, че няма лошо да се признае албанският език, тъй като доста хора в страната го говорят. Политическият въпрос е усложнен от националния. Защото македонци няма. Освен това – там крадат много. Ако сте слушали записите, една министърка предлага седалка, която прави масаж на дупето за 600 000 евро. Заев и той не е за предпочитане. Той дава разрешително за строеж срещу 100 000 евро.

Аз съм за цялостна Македония. Искам и тетовските ябълки и стружките моми….но какви са изходите? Единият е Македония наистина да се раздели, защото това с имената да се казва Илирида, например, няма да стане. Вторият вариант е разделението, албанците си знаят и сега кои граници да не пресичат.

Няма рискове за България от всичко това, хората си имат в България роднини, ще се настанят. Тук има една болница, частна, там работят вече 7 македонски лекари – 5 момичета и 2 момчета. В България има хиляди македонци вече. Клисурският манастир е със само македонски монахини, които се чувстват българки.

НА ЖИВО ТУК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук