ИЗВЪНРЕДНО! ПЪРВО В DAILYPRESS.bg! Кметовете искат полицейски правомощия (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

0
22057
Снимка: Петър ХРИСТОВ, ФОТОРЕПОРТЕР НА Информационна агенция "Дейли Прес". (www.dailypress-bg.com)

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, DAILYPRESS.bg / СОФИЯ – НАРАДНО СЪБРАНИЕ

Проблемите на българските общини са основен ангажимент в законодателната институция, заяви парламентарният шеф Цвета Караянчева, предаде репортер на Информационна агенция „дейли Прес“ от Народното събрание.

Според нея акцент в работата на парламента е приемането на качествено законодателство в полза на хората и местната власт, която е най-близо до гражданите.

Председателят на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Даниел Панов акцентира на важните закони за общините, които не търпят отлагане. Общините искат регламентирани правомощия по опазване на обществения ред, защото служителите имат ограничени правомощия в сферата.

Затова кметовете искат да могат да подпомагат МВР за опазването на реда. А за проблемите с язовирите Даниел Панов припомни, че през 1990-та е прехвърлена собствеността на 5700 язовира, от които 4532 стават общински. Кметовете искат класификация на водоемите.

Наясно сме, че проблемите са много, отчете и председателят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева като изтъкна, че има много язовири и темата е важна. Затова и срещата с кметовете е важна.

Кметовете искат полски пазачи, но не и частна охрана

Кметовете искат полски пазачи, но не и частна охрана

Концесионерите да се грижат за язовирите, искат от местната власт

Кметът на Самоков Владимир Георгиев настоя за тотална промяна на Закона за местната власт и местно самоуправление. Нямаме никакви правомощия, оплака се той. Създадените общински звена по сигурността нямат законови правомощия за съставяне на актове, например. Затова кметовете търсят помощ от частните охранителни фирми. Услугата обаче е твърде скъпа за общините, каза Георгиев.

Именно затова кметовете искат „частна полиция“. Общинските инспекторати няма да припокриват дейността на МВР, но се предлага те да могат да съставят актове и да могат да изискват и личните документи на нарушителите.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров се обърна към депутатите, заявявайки, че кметовете разчитат на съдействието на законотворците. Реално няма общинска полиция, по мнението му.

В града има само 16 общински полицаи. В същото време на тях е възложена твърде голяма дейност.

Освен това служителите в общинска полиция са на щат към МВР. Конкурсите се провеждат от силовото ведомство и това бави попълването на тези 16 бройки.

Кметовете искат да могат да глобяват при превишена скорост.

Тодоров изтъкна, че не може да се разчита само на МВР. Кметовете може по модерен начин да глобяват нарушителите на пътя на територията на общината, а така и по-успешно ще събират глобите. В момента в градовете се контролира малко, подчерта градоначалникът. Стара Загора се превърна в града на гърбиците, оплака се той. Вместо това кметовете можели да монтират видеонаблюдение.

Красимир Янков от БСП пита има ли компетентност избраният кмет да установява нарушения, като например по неправилно пресичане. Това е дублиране на дейността на МВР, предупреди той. Вие искате оставката на министъра на вътрешните работи с тези предложения, опасява се социалистът.

Освен това тези идеи на кметовете говорят, че МВР не се справя с дейността си. Искате правомощията на министъра на вътрешните работи, приватизирате сектор Сигурност, разкритикува Красимир Янков.

Цветанов не иска кметовете да пишат докладни за торба пирони

Цветанов не иска кметовете да пишат докладни за торба пирони

ГЕРБ ще решават финансовите проблеми на малките населени места

Да не изместваме фокуса, апелира от своя страна председателят на ПГ ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, който поиска да се помогне общините по-добре да си вършат работата и да отговорят на очакванията на гражданите.

Припомняме, че на 12 март 2018 г. и главният прокурор Сотир Цацаров и президентът Румен Радев сезираха Конституционния съд с искане да бъдат преразгледани текстове от Закона за частна охранителна дейност, с които се дава възможност частна фирма да охранява цяло населено място.

Изображение 345351
Снимка: Петър ХРИСТОВ, ФОТОРЕПОРТЕР НА Информационна агенция „Дейли Прес“. (www.dailypress-bg.com)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук