ИЗВЪНРЕДНО! Първо в DAILYPRESS.bg TV! Лиса Джерард: Българската музика до голяма степен промени моя живот и виждане за нещата (СНИМКИ/ВИДЕО)

0
9814
© Информационна агенция "Дейли Прес"

Репортаж на: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ – НДК

Българската музика до голяма степен промени моя живот и моето виждане за нещата. Това заяви на пресконференция в София световноизвестната изпълнителка и композитор Лиса Джерард, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.


Певицата е в България за съвместния ѝ концерт с маестро Йордан Камджалов и неговия GENESIS Orchestra на 14 март 2018г. в Зала 1 на НДК. „Кулминация в тишината“ – така определя „Симфония на скръбните песни“ визионерът Йордан Камджалов.

Макар необичайно определение за произведение, Трета симфония на Хенрик Гурецки е уникална композиция със своите три бавни и изключително въздействащи части. „Ленто-ленто-ленто“, обяснено на музикален език, такава е формулата на уникалната симфония, която Йордан Камджалов ще дирижира, в изпълнение на българския международен оркестър GENESIS ORCHESTRA и солист световноизвестната Лиса Джерард.

© Информационна агенция „Дейли Прес“

Не съм избрала аз тази уникална творба, напротив Йордан я избра. Миналата година след концерта с „Мистерията на българските гласове“ се срещнах с маестро Йордан Камджалов, поговорихме и той предложи да направим „Симфония на скръбните песни“. Казах, че за мен ще бъде голямо удоволствие. След това, обаче си помислих, че повече няма да чуя нищо от него. Въпреки това нашето партньорство се разрасна и започнахме да работим заедно, разказа Джерард.

Тя разказа, че си спомня, че докато е била дете, си играла с радиото на баща си и това било много емоционално изживяване за нея. „Растях обградена от келтски, гръцки, турски и италиански песни. Чувах много екзотични езици през детството си“, коментира певицата. Лица Джерард е категорична, че музиката е много важна за формиране на характера на децата.

© Информационна агенция „Дейли Прес“

„Тя създава много повече спомени отколкото четенето, например. Ако искате да създадете спомени на децата-пейте им. Спомням си, когато дъщеря ми беше малка, пътувахме в кола и слушахме Моцарт и тя тогава ме попита тази музика от кой филм е. Осъзнах, че по някакъв начин трябва да обогатя нейното познание за музиката“, спомня си Лиса.

Тя призна,че българската музика до голяма степен променя нейния живот и виждане за нещата. „За първи път чух „Мистерията на българските гласове“, когато бях около 20-годишна. Получих безплатни билети да посетя техен концерт в Лондон. Тогава имаше бунтове в Лондон, времената бяха много тежки. Когато отидох на концерта той ми подейства много емоционално, защото това беше магия, радост, красота и позитивност. Тези жени, които стояха на сцената, като червени триъгълници, усмихнати, техните гласове наистина променяха света“, посочи Джерард.

© Информационна агенция „Дейли Прес“

Тя определи това преживяване като обновление и освобождаване. „Опитах се да ги копирам, да пея като тях и осъзнах, че този начин на пеене е наистина въздействащ и води до сълзи сред аудиторията. Много години по-късно се върнах към тази българска музика и тя ми даде усещане за пътуване, усещане, че лодката ми се намира в правилната река. Този вид музика наистина вдъхва живот на всеки в залата, дава му светлина и надежда“, категорична е изпълнителката. Джерард коментира, че, когато изгражда взаимоотношението си с песните усеща, че те са нещо като молитви.

„Части от музиката вдъхват нов живот, смелост, кураж и помагат за преодоляване на скръбта. Скръбта е много важна от живота. Всички емоции са важни за развитието на човека. Тази музика е много характерна и помага за възстановяването на емоциите“, подчерта певицата. От своя страна маестро Йордан Камджалов заяви, че за него Лиса е абсолютен феномен.

Започнах да я слушам преди 23 години и тя повлия на живота ми може би както никой досега. Очаквам абсолютна магия и надминаване на всичко, което досега съм правил, добави маестрото. Лиза Джерард е изтъкната австралийска певица и композитор на филмова музика, известна с дълбокия си контраалт.

През дългогодишната си музикална кариера, която започва през далечната 1981 г., Лиза Джерард е участвала в редица съвместни проекти, сред които е и работата ѝ с Брандан Пери в австралийското даркуейв дуо Dead Can Dance, което ѝ носи световна слава.

През 2000 г. тя печели Златен глобус за музиката, която създава заедно с Ханс Цимер за филма „Гладиатор“ на Ридли Скот.

Освен че пее в някои от песните, Лиза също така свири на специфични инструменти като например янгкин (китайски ударен дулцимер). Международният български Genesis Orchestra е център на Концептуална Културна Платформа на диригента Йордан Камджалов. Той обединява доказани български изпълнители от различни краища на света, водени от своя професионализъм, опит и талант, за да дадат нови измерения и да подпомогнат развитието на културния ландшафт у нас.

Genesis Orchestra е нов български културен бранд от световна величина, обогатяващ трайно културната среда във и извън България. Йордан Камджалов e артистичен директор и главен диригент на Genеsis Orchestra.

ПОВЕЧЕ ВЪВ ВИДЕОТО ТУК:

© Информационна агенция „Дейли Прес“
© Информационна агенция „Дейли Прес“
© Информационна агенция „Дейли Прес“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук