неделя, април 28, 2024
Google search engine
дом DAILYPRESS TV ИЗВЪНРЕДНО! Репортаж на DAILYPRESS.bg TV! Прокуратурата обвини Петър Москов за вноса на...

ИЗВЪНРЕДНО! Репортаж на DAILYPRESS.bg TV! Прокуратурата обвини Петър Москов за вноса на турски ваксини (ОБНОВЕНА)

0
7658

Репортер на място: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ – Софийски градски съд 

Софийска градска прокуратура даде на съд бившия здравен министър Петър Москов за турските ваксини „Пентаксим“, „Еувакс Б“ и „Тетадиф“. С обвинителен акт внесен в Специализирания наказателен съд е обвинен и зам.-министъра на здравеопазването по онова време Адам Персенски и още трима души от „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД.

Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г. в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения. Москов е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция. Дарението представлявало – 100 хил.дози ваксина за деца „Пентаксим -0.5 мл.“ и 100 хил. дози ваксина за „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“Ваксините не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

Заради действията на Москов здравното ведомство е ощетено с 325 233,87 лв. Неимуществените вреди пък са свързани с това, че авторитета на МЗ пада и се създава недоверие в у гражданите за дейността по ваксиниране на деца.

Това определя деянието като особено „тежък случай“.

Законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г.

Второто обвинени на бившия здравен министър е, че на 27 ноември 2015 г. като помагач умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ“. От това са произтекли значителни вреди за „Бул Био“ ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи.

За това престъпление пък Москов може да получи наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 г.

Третото обвинение на Москов е за това, че в периода 20 юни 2016 г. – 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД, не е упражнил нужния контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество. Тези действия са довели до щети в размер на 110 003, 46 лв.

Заради бездействието на Петър Москов в база на „Бул Био“ в столицата е произведена и съхранявана ваксина „Тетадиф“. Това е станало без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство конкретно в тази база на „Бул Био“ ЕООД.

Така са осъществени значителни разходи за производството на ваксината, без да са спазени нормативните изисквания.

На съд е даден и заместника на Москов в кабинета „Борисов 2“ – Адам Персенски. Той е обвинен, че на 9 юли 2015 г. заедно с Москов умишлено е улеснил министъра да наруши и да не изпълни служебните си задължения при получаване на дарението от 100 хил. дози „Еувакс Б“.

За това деяние се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г.

Персенски участвал в среща в резиденцията на Турция през месец март 2015 г. и среща с представители на турското посолство в България.

Персенски е изготвил и доклад пред министъра за организиране на приемане на дарението от Република Турция, включително издаване на разрешителни за ползване, проверка на наличности и съответствие на продуктите с националните регламенти, както и организиране на вноса на ваксините на територията на страната ни.

На Персенски е повдигнато и второ обвинение за това, че в качеството си на длъжностно лице е подбудил и подпомогнал на Л.Д. – управителя на „Бул Био“ ЕООД да сключат неизгодна сделка с Министерство на здравеопазването.

Управителят на „Бул Био“ – Л.Д. е предаден на съд по две обвинения за безстопанственост във връзка с производство на ваксина „Тетадиф, без нужните разрешения в периода 20 юни 2016 – 1 юли 2016 г. Той е обвинен и, че през ноември същата година е допуснал разпиляване на имуществото на „Бул Био“ ЕООД в общ размер на 44 685, 55 лв.

Щетата е формирана от направените производствени разходи във връзка с производство на ваксина „Тетадиф“ , предназначена за Турция, без да е наличен изричен договор и разрешение от страна на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Третото обвинение на Л.Д. е за това, че на 27 ноември 2015 г., като длъжностно лице, съзнателно е сключил неизгодна сделка – дарение на ваксини „БЦЖ“. Дарението било от 250 000 ампули по 20 дози в полза на Министерството на здравеопазването. От това е произлязла значителна вреда за „Бул Био“ ЕООД в размер на 427 788, 31 лв. с ДДС. За това престъпление законът предвижда „лишаване от свобода“ от 1 до 6 г.

На съд е предаден и Р.А. – завеждащ отдел в „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД. Той също е обвинен в безстопанственост отново свързана с незаконното производството на ваксината „Тетадиф“ и безплатния й износ за Турция.

Петата подсъдима е Ю. Ц. – завеждащ отдел „Качествен контрол“ в „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД.

Тя е обвинена за четири отделни документи престъпления, свързани с изготвянето на официални документи с невярно съдържание – сертификати за износ на ваксина и сертификати за хранителни среди, и ползването на неистински официални документи. В документите е отразявано, че партидите с ваксина „БЦЖ“ отговарят на съответните спецификации в разрешението за употреба и на разпоредбите за освобождаване на биологични продукти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук