Израел казал на Русия и САЩ, че ще отговори, ако Иран атакува от Сирия

0
2015
Източник: iStock

Политически и военни източници в Израел са казали на Русия и САЩ, след заплахите на Иран да реагира срещу атаките по техни бази в Сирия през нощта, че ако Иран атакува Израел от Сирия, дали сам, дали чрез своето „прокси“ „Хизбула“, Йерусалим няма да стои безучастен и ще реагира твърдо, удряйки цели на територията на Иран, съобщават израелските медии.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че ще държи реч в 20 часа българско време, в която ще разкрие „нова разузнавателна информация за Иран“.

Това става на фона на заплахите на Иран да реагира на атаките срещу техни военни бази в Сирия, за които се смята, че са извършени от Израел. Според израелските власти Израел ще атакува масирано, стремейки се значително да навреди на интересите на Иран в Сирия. Основната цел ще бъдат базите, в които са били разполагани ирански сили от началото на конфликта в Сирия. Тези бази служат като канали за прехвърляне на оръжия и подготовка за по-нататъшно иранско установяване в Сирия.

През последните седмици израелски политически и военни кръгове обмислят как да отговорят, ако Иран реагира на нападенията, приписани на Израел. Официални лица твърдят, че ако Иран удари населени места на територията на Израел, дори ако го направи през Сирия или с помощта на „Хизбула“ или други милиции, отговорът трябва да бъде върху обекти на територията на Иран.

В противовес, военни източници смятат, че реакцията трябва да бъде ограничена до Сирия, причинявайки вреда на интересите на Иран, твърдейки, че няма да е правилно разширяването на конфликта до директното включване на Иран.

Въпреки напрежението, израелските въоръжени сили продължават да действат съгласно съществуващата политика по отношение на сраженията в Сирия, при която конвои, транспортиращи оръжия за „Хизбула“, ще продължат да бъдат нападани и ще продължат опитите за осуетяване на опитите на Иран да се установи в Сирия.

От друга страна израелските военни се опасяват, че Москва се отнася с по-малко разбиране към Израел отколкото в миналото. Изявленията на Русия за плановете ѝ да прехвърли на Сирия и Ливан модерни системи за противовъздушна отбрана доведоха до повдигането на възможността Израел да атакува режима на Асад в отговор. Засега тези идеи нямат достатъчно подкрепа заради страха от руския отговор.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук