петък, април 26, 2024
Google search engine
дом Темата Икономист: Огромен е приносът на украинските бежанци към родната икономика

Икономист: Огромен е приносът на украинските бежанци към родната икономика

0
246

Над 3 милиарда евро кеш са изнесени от Украйна от началото на войната, казва Искрен Пенчев

Огромен е приносът на украинските бежанци към родната икономика. Това каза в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS икономистът Искрен Пенчев.

„Тези 11 млрд., които българското правителство е похарчило за подпомагане на бежанците, не просто са върнати от ЕС, а в пъти повече. Страната ни е сериозен бенефициент от украинските средства. Само от началото на войната над 3 милиарда евро кеш са изнесени от Украйна. Не знаем дали тези средства ще бъдат изхарчени в България, но ефектът върху икономиката е видим. Най-малкото това ще даде ликвидност на българските банки. По всяка вероятност изхрачените пари у нас са много повече, отколкото показват официалните данни. Нямаме информация за парите в брой, които влизат в страната”, обясни той.

По думите му голяма част от бежанците участват на имотния пазар освен чрез наеми, и чрез директни покупки. „Това повишава търсенето на имоти, най-вече по Черноморието, но повишава и цената на вече съществуващите имоти. Нарича се „Ефектът на богатството”, коментира още той.

Пенчев обърна внимание, че интерес към България има и от украински фирми, бягащи от родината си.

„Там заплатите са по-високи и имат висока добавена стойност. Би следвало страната ни да ги посрещне с отворени обятия”, каза още той.

 

Голяма част от украинските бежанци, пристигащи в България, все още разчитат на собствени средства. Част от живеещите у нас бежанци пък вече работят като доброволци. Изключение не прави и Алла, която пристига и нас от Черноморск. Работила е дълго време като учител в родината си, тук обаче няма как да си намери работа по специалността.

„Детето ми учи онлайн и няма как да го оставя само. Езиковата бариера също е проблем, не знам български език”, споделя тя.

nova.bg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук