неделя, април 28, 2024
Google search engine
дом Власт и държава Инспектор от „Медицински одит“ поема Агенцията по трансплантации

Инспектор от „Медицински одит“ поема Агенцията по трансплантации

0
5971
Снимка: Информационна агенция "Дейли Прес" / Петър ХРИСТОВ

Д-р Михаил Христов е новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ).

От Министерство на здравеопазването съобщават, че д-р Христов е магистър по медицина, с придобита специалност „Ортопедия и травматология“.

През годините е бил директор на Градска многопрофилна болница – Варна, началник отдел в НЗОК, ръководил е и Регионалния център по здравеопазване – София.

Д-р Михаил Христов е заемал позициите на главен инспектор в ИА „Медицински одит“ и държавен инспектор в Изпълнителната агенция по трансплантация. През 2017 г. е оглавявал Изпълнителна агенция „Медицински одит“, като през същата година е бил и председател на Надзорния съвет на НЗОК. Последно е заемал поста управител на МБАЛ „Уни Хоспитал“.

Михаил Христов заема поста, след като на 10 септември стана ясно, че дългогодишният директор на Агенцията Марияна Симеонова окончателно е подала оставка. Преди това д-р Симеонова подаде оставка още на 21 юни, но тогава пациенти се обявиха в нейна защита и тя остана на поста си.

Белодробно болни, нуждаещи се от трансплантация, няколко пъти се събираха на протест пред Министерство на здравеопазването. Те недоволстваха, тъй като от началото на 2017 г. клиниката в Австрия, в която вече успешно са извършени седем трансплантации на бял дроб, отказва да приема повече българи с мотив липса на договор с Евротрансплант.

На пресконференция на следващия ден, 11 септември, Симеонова обясни, че тези трансплантации са отговорност на Министерство на здравеопазването в лицето на Фонда за лечение в чужбина. Като мотив за оставката си тя посочи освен лични причини и желанието да се развива като лекар, и огромните административни пречки, които продължават да се поставят пред функционирането на системата за трансплантации у нас.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук