Ия Петкова: Нужно е създаването на карта образование-бизнес, която да бъде подготвена с общи усилия

0
2579

„Един от важните приоритети е обвързването на нуждите на  икономиката и обществото с образованието, така че то да подготвя нужните кадри за развитието на икономиката. Затова е нужно създаването на карта образование-бизнес, която да бъде подготвена с общите усилия на държавата, общините и бизнеса“. Това заяви Ия Петкова, член  на НС на БСП. Тя добави, че качественото професионално обучение може да бъде постигнато чрез включване на бизнеса в разработването на учебните програми и чрез ефективни стажове и практики.

„В условията на демографска катастрофа е ключово съхраняването на държавните ВУЗ като регионални центрове на образователна и научна дейност. Ние сме за академична автономия на ВУЗ, но при засилен контрол на държавата“, каза още Петкова.

Тя заяви, че е  нужно  и ново качество на управление и ново равнище на финансиране на научните изследвания и научната дейност, дългосрочна държавна политика за развитие на научните и научно- преподавателските кадри, както и развитие на центровете за върхови технологии и върхова наука. „Резултатите от научните изследвания, финансирани с публичен ресурс, следва да подобряват качеството на живот, а фокусът в научните изследвания трябва да бъде в областта на химията, биологията, математиката, физиката и материалознанието“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук