Кабинетът решава дефицита на кадри със защитени специалности

0
6501

Кабинетът одобри Списък със защитени специалности и такива, по които е налице недостиг на квалифицирани кадри на пазара на труда беше одобрен на Министерски съвет.

Одобрени са и критериите за определянето им и условията и реда за допълнително финансиране за издръжка на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности от професии и по специалности от професии, по които в бъдеще се очаква да има дефицит да специалисти.

Документът е част от изпълнението на разпоредбите на Закона за професионалното образование и обучение. Законът определя „защитената специалност от професия“ като част от професия, която е от значение за икономическото развитие на съответната област и има потребност от квалифицирани кадри.

Допълнително финансиране за обучението в защитените специалности пък е предвидено в Закона за предучилищното и училищното образование.

Действията на правителството в тази посока са с цел осигуряването на оптимални условия за организиране и провеждане на качествено професионално образование и обучение по специалности от професии в държавните или общинските училища.

Така от министерски съвет смятат, че ще се задоволи гладът за квалифицирани специалисти.

Включването на защитените специалности ще създаде и възможност за изпълнението на регионални програми и проекти за областта, чиято реализация би била застрашена.

Обучение за специалности в нови или високотехнологични сектори ще бъде осигурено с новия нормативен акт.

За целта е необходимо създаването на междуведомствена комисия към министъра на образованието и науката. Тя трябва да оценява съответствието на предложенията за защитени специалности от професии с определените критерии за уникалност по териториален признак и уникалност по съдържание.

Изготвя се проект на първоначален Списък със защитени от държавата специалности от професии. Ежегодно той ще бъде актуализиран.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук