Какво да очакваме? През 2024 г. ковид може да ни поднесе изненади

0
326

Изминаха около четири години, откакто COVID-19 беше идентифициран за първи път и през това време светът се промени значително, включително самият вирус. Сега имаме хапчета, които могат да го лекуват, и домашни тестове, които могат да идентифицират инфекция. Имаме и ваксини, които са актуализирани, за да съответстват по-добре на версиите на вируса, които циркулират в момента. Въпреки това COVID-19 все още е част от живота ни.

Експерти разказаха за какво трябва да се подготвим през следващата година по отношение на промяната на ситуацията с болестта, пише AARP.

Тъй като продължаваме да се адаптираме към присъствието на COVID-19 в нашето ежедневие, изключително важно е да разберем еволюцията на вируса и как той ни засяга.

По-долу са четири ключови експертни прогнози, които хвърлят светлина върху това, което предстои през петата година от ерата на COVID-19:

  • Непредсказуемост на COVID-19.

За разлика от грипа или RSV, които са сезонни, COVID-19 се оказа по-малко предвидим. Робърт Мърфи, експерт по инфекциозни болести, отбелязва, че COVID-19 не следва определен сезон. Подобна непредсказуемост затруднява стратегиите за обществено здраве и болничното обучение. Ако COVID-19 се превърне в есенно-зимен вирус, това може да опрости ваксинирането и стратегиите за информиране на обществеността.

  • Поява на нови опции

COVID-19 непрекъснато се развива, представяйки нови варианти. Зияд Ал-Али, изследовател на COVID-19, подчертава, че тази еволюция е единствената константа за вируса. Появата на нови варианти означава постоянна нужда от актуализирани ваксини и лечения.

„Хората трябва да очакват, че вирусът ще продължи да се развива“, казва Зияд Ал-Али

Джоди Гест, експерт по обществено здраве, отбелязва, че намаляването на циркулацията на вируса може да помогне за предотвратяване на появата на нови варианти.

„Колкото повече вирусът циркулира в популацията, толкова повече възможности има той да мутира, така че ако предпазваме себе си и другите от COVID-19, ние помагаме да предотвратим появата на нови варианти“, казва Гест.

  • Разкриване на мистерията на продължаващия COVID-19

Дългосрочният COVID-19, когато хората изпитват продължителни симптоми след заразяване, остава загадка. Въпреки това, в момента се провеждат значителни изследвания за разбиране и лечение на това състояние. Националният институт по здравеопазване провежда клинични изпитвания, специално изследвайки ефектите на лекарства като Paclovid върху симптомите на персистиращия COVID-19.

  • Перспективи за създаване на нови ваксини

Като се има предвид еволюцията на вируса, ваксините срещу COVID-19 вероятно ще бъдат актуализирани, за да поемат нови щамове, подобно на годишните ваксини срещу грип.

Рейчъл Прести, експерт по инфекциозни болести, предполага, че може да видим и комбинирани ваксини срещу грип и COVID-19, което улеснява защитата срещу двата вируса. Ранните изпитвания на такива комбинирани ваксини показват обещаващи резултати.

Тъй като вирусът COVID-19 продължава да бъде част от нашия свят, продължаващите изследвания и адаптирането на стратегиите и леченията за обществено здраве ще бъдат от решаващо значение.

Разбирането на поведението на вируса, разработването на ефективни ваксини и разгадаването на сложностите, свързани с дългия ход на COVID-19, са ключови области на работа за следващата година.

Превод: GlasNews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук