Как „Антикорупционният фонд“ пусна „Брада“

0
423

Горещите дни са най-оборотното време за издателите на чиклит романчета. Поне така беше, докато не дойдоха на мода онлайн медиите и модерната, макар и побългарена, „разследваща“ журналистика. Вместо човек да дава пари за книжлета, струващи колкото порция сафрид по крайбрежните капанчета, в наши дни Фейсбук му предлага напълно безплатно пореден епизод от сапунените сериали, продуцирани от „борци“ с мафията и корупцията.

През последните години у нас продуценти на сензационни чиклит сериали са бивши кадри на Иво Прокопиев, ситуирани в т.нар. „Антикорупционен фонд“ и превърналите се в пощенска кутия за всевъзможни компромати „журналисти“ от „Биволь“ и БИРД.

От около месец на пазара е сапуненият крими сериал за „жертвата“ на спецправосъдието Веселин Денков, по известен с прякора „Весо Брадата“. В сапунката главната роля играе неговата актуална сподвижница в живота – бившият модел Ивайла Бакалова. Продукцията е дело на бившия журналист от изданията на Прокопиев – Николай Стайков и Андрей Янкулов, бивш прокурор, известен повече с пребиваването си като заместник-министър на правосъдието в мандата на Христо Иванов. Записи със скрити камери, позволяващи изваждане на предварително търсени цитати, фантасмагорични твърдения, съчетани с манипулативно свързани обстоятелства, служат за изграждането на същински трилър, чиято основна цел е да доведе до сатанизиране на органите на специализираното правосъдие у нас. За целта от т.нар. „Антикорупционен фонд“ буквално пускат „Брада“ в защита на Денков, за да спомогнат за генералната цел по унищожаването на специализираните органи и унижаването на магистратите, правораздаващи там.

На лекомислената аудитория лесно обаче може да се внуши как всичко в спеца има цена. Висока цена! Много висока цена!

Внушение първо: Денков знаел много отдавна, че е „поръчан“.

Внушение второ: Денков е бил „поръчан“ лично от бившия премиер, защото плащал за протестите срещу правителството и главния прокурор.

Внушение трето: Денков можело отдавна да е извън ареста, но трябвало да плати съответната сума.

Внушения да искаш в сериалите на „Антикорупционния фонд“, чиято единствена цел в последните две години е да сатанизира Специализираната прокуратура и Специализирания наказателен съд. Няма значение кой говори, дали този, който говори, го прави в своя защита или в интерес на съответния клиент и прочие. Пропагандата се харчи ударно, докато политически марионетки и дори адвокати на подсъдими и обвиняеми точно пред спецправосъдието коват законовите поправки, с които искат неговото ликвидиране. Всъщност войната срещу спецмагистратите никога не е спирала. Особено след като там бяха прехвърлени разследванията и делата за т.нар. „корупция по високите етажи на властта“.

Титанична глупост е да кредитираш защитната теза на човек, който е обвинен за участие в престъпна група за рекет и изнудвания. Защото възлюбеният на Ивайла Бакалова – Веселин Денков – прекара осем месеца в ареста по тези обвинения, а не защото е плащал за протести. Да, винаги може да се окаже, че Денков няма нищо общо с наказателната бригада на „Пифовете“ от „Люлин“ и схемите, разигравани с една заложна къща. И всичко това е много добре известно на авторите от „Антикорупционен фонд“. Но това е малозначително, а за извинение на онази част от аудиторията, която мисли, са посочили, че във филмчетата им представят „защитна теза“ на преследвани от правосъдието лица. Дали Стайков и Янкулов съзнават, че така го докарват почти като онези тарикати, които винаги предлагат изгодни условия, докато зарибеният шаран не разбере, че е минат, когато най-накрая види написаното със ситен текст, обикновено под черта на договора. На нещо подобно изглежда публикацията на „Дневник“ от 19 юни, озаглавена: „Кои са Ивайла Бакалова, Веселин Денков…“. Едва там може да се забележи и една съществена подробност, свързваща Веселин Денков с показно разстреляната Станка Марангозова.

През м. октомври 2019 г. Марангозова бе убита пред дома си до болницата „Св. Анна“ в столичния квартал „Младост“ 1. Няколко часа по-рано прокуратурата е внесла обвинителен акт за изнудването на Марангозова от … Веселин Денков и от Иво Масларов, доведен син на бившата социална министърка Емилия Масларова. В миналото Станка Марангозова осъществява финансови операции със средства на Денков и Масларов, които твърдят, че ги е измамила. Самото убийство на Марангозова бе разкрито изключително бързо – за поръчител се сочи Масларов. А като посредник в осигуряването на килъра се оказа и офицер от Националната служба по охрана. Ако бяха обективни „следователите“ от „Антикорупционен фонд“ можеха да заподозрат, че мотив от ликвидирането на Станка Марангозова би могъл да има и Веселин Денков. Безспорен факт е, че, ако днес бе жива, Марангозова можеше да бъде важен свидетел в разследванията за пране на милиони левове, но в съзнанието на мнозина, гледащи с интерес сапунения сериал с Ивайла Бакалова и там някакви си мафиоти, финансовата брокерка ще остане с откритата до трупа й бяла роза.

Едва ли в „Антикорупционния фонд“ са такива наивници, за да не осъзнават, че обслужвайки задкулисни интереси, насочени към ликвидиране на спецправосъдието и унищожаването на независимостта на прокуратурата в по-мащабен план, всъщност съучастват в замитането на следи на същата тази организирана престъпност, срещу която толкова гордо декларират, че се борят. Всъщност, едва ли им пука. За да твърдиш, че се бориш с мафията, трябва преди всичко да имаш морал, който трудно може да се свърже с основните герои в продукциите на „Антикорупционния фонд“. Като се започне с фантасмагориите на Илия Златанов, влязлата в конфликт с цялата си фамилия „жертва“ от блокбъстъра „Осемте джуджета“, през глупостите на Димитър Ламбовски, фамозният гробокопач на Младен Михалев – Маджо, мазно прегърнал Христо Иванов на „Орлов мост“, та като се стигне до сълзите на клетата Ивайла Бакалова и кръчмаря Веселин Денков –Весо Брадата, на човек не му остава нищо друго, освен да си каже, че у нас всички са жертви. При това невинни жертви на едни мракобесни типове и дами – спецпрокурори, чиято единствена цел е да похитят поредния печеливш бизнес, сътворен с къртовски труд и платени до стотинка данъци.

Тъжно е, че този фарс се разиграва от персони, които нагло асоциират себе си с починалия неотдавна бивш американски посланик Джеймс Пардю. Та, нали той беше този, който още преди години бе разкрил, че прането на пари най-често се осъществява през хотелиерство или ресторантьорство. Дали Негово Превъзходителство би се гордял с „разследванията“ на маминия съдийски син или на търговеца на артикули за възрастни? Не, никога! Защото те не целят разкриването на истината или защита на обществения интерес, а прозрачно подгряват общественото мнение за очакваното продължение на опитите за закриване на спецправосъдието, на което предстои да станем свидетели след месец.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук