Как Кирил Домусчиев стана милиардер

0
4752

Най-богатият българин стартира бизнеса с ладичка, натъпкана с бермуди и шлифери, после приватизира „Илиянци” заедно с разстреляния Атанас Тасев – Остап

 

Считаният за един от любимците на премиера Бойко Борисов – босът на „Лудогорец” и шеф на КРИБ Кирил Домусчиев, явно наистина се е взел за най-важния фактор в държавата. След като преди няколко месеца поиска оставката на енергийния министър и организира няколко бунта, сега Домусчиев направи ново политическо искане, което е, меко казано, недопустимо.

В началото на седми­цата Домусчиев настоя за оставката на МВР шефката Румяна Бъчва­рова. Не че тя си върши кой знае колко добре работата, но е повече от нагло едрият бизнес да иска отстраняването на вицепремиер и клю­чов министър. Явно наистина милиардерът смята, че всичко му е позволено, а медийният комфорт, в който се къпе, допълнително го окуражава.

Всъщност личната история за забогатяването на Кирил Домусчиев, който днес управлява активи за няколко милиарда, е доста интригуваща.

Всички знаем легендата за онази ябълка, от която Рокфелер натрупал  приказното си богатство. За Кирил До­мусчиев, чието име тези дни не слиза от телевизионния екран, пътят към големите пари започва от една стара ладичка и кашонче с бермуди и измачкани шлифери.   Личната   му версия за първия милион звучи така: двамата с брат му Георги, подобно на Валентин Моллов и други първостроители на капитализма, проучили някакво постановление на Министерски съвет, което давало право да се върти частен алъш-вериш. Продали кашончето и решили, че няма смисъл да трупат пачки под дюшека, а вложили спечелените левчета в нов бизнес – докарали от Румъния маратонки и детски играчки.

Така от шлифери и бермуди, през маратонки и детски играч­ки двамата братя натрупали активи за над 2 млрд. евро, развъртели бизнес в повече от 80 държави по света, а за тях започнали да работят над 6000 души. Звучи като вълшебна приказка, нали. Само дето добрата магьосница, която превърнала двамата братя в милиардери, никой не я е нито виждал, нито чувал.

Кирил Домусчиев печели първия си милион в най-мрачните години на прехода. Днес обаче енергично отрича каквато и да е близост с някогашните трибуквени силови групировки или други подземни сили.1661001

Градската клюка за богат­ството на Домусчиев обаче е съвсем друга. И той бил от онзи кръг – избраници да превърнат политическата власт на елита в бившата БКП в икономическа. Казано иначе, оказал се в листата с червените куфарчета. За да попадне там, му помогнал пра­вилният произход- майката на Домусчиев била директор на завод „Балкан” в Ловеч, една от гордостите на някогашния социализъм.

Кирил Домусчиев обаче се кълне сега, че това не е вярно. Баща му бил директор в електроснабдяването, а майка му – финансов дирек­тор на предприятие, също от сферата на енергетиката. Дори твърди, че родителите му били безпартийни.

В началото на 90-те години Домусчиев, който е завършил френска гимназия, вече е милионер, при това собственик на столичния базар „Илиянци”, на фармацевтичен бизнес, а. също и на Българския морски флот.

Любопитно е, че той при­добива по един и същи начин и единствения у нас завод за ветеринарни препарати „Биовет”, и столичния базар „Илиянци“. Разликата между двете покупки е само година и половина, но и двете сделки са направени като под индиго.

Преди да грабне двете перли, Домусчиев е шеф на приватизационния фонд „На­предък холдинг”. В началото на 2000 г. към колекцията си прибавя и „Биовет”. Купува го от Агенцията по приватизация­та. „Колкото поискате, толкова ще ви дадем” – заявили тогава пред Агенцията негови еми­сари. Другият кандидат била компания от Италия. Българи­те предложили 10 млн. долара плюс около 10 млн. долара инвестиции, италианците -10 млн. плюс 9 млн. инвестиции. От Агенцията им поставили ус­ловие да прецизират офертите си и уж трябвало да има втори търг в надпреварата. Нищо подобно обаче не се случило. Изненадващо за италианците втори кръг нямало, въпреки че били готови да наддават. Едва след като Домусчиев слага ръка върху „Биовет”, взема кредит от 11 млн. долара от „Булбанк”, която тогава е в про­цес на приватизация. Кредитът е отпуснат за рекордния срок от една седмица!

„Илиянци” е закупен точно по същата схема, като конкурентите са елегантно избутани, а едва след покупката на базара, Домусчиев взема кредит от банка. Днес той отрича каквато и да е връзка с крими елементи, но всеки помни, че базарът в онези години се свързваше с висаджии и разни подобни мутри. При това ортак на Домусчиев в тази сделка е разстреляният през 2007 г. бизнесмен с интереси в търговията с череши и петрол Атанас Тасев – Остап, бивш президент на „Локомотив” – Пловдив. Той впрочем също не е случаен човек, а пле­менник на бившия секретар по икономическите въпроси в Окръжния комитет на БКП в Кюстендил Никола Тасев. Запознати си припомниха, че връзката между двамата направил бившият шеф на СИК Стоил Славов, който пък беше взривен в асансьор.

Мнозина подозират, че Тасев и Домусчиев са имали и някакъв тъмен бизнес, който обаче е крит в най-дълбока тайна.

След време Домусчиев препродава изключител­но изгодно „Илиянци”, както и няколко други предприятия, спечелени в мътните години на приватизацията. За­пазва обаче завода за «антибиотици „Актавис” в Разград, с който се сдобива през 2005 г. Нещо повече – заради неговото обновяване дори си издейства да заплати с разсрочка част от парите за Българския морски флот, който също успява да вземе на прилична цена през 2007 г.

Освен че купува и пре­продава фирма след фирма, голямата страст на Кирил Домусчиев обаче си остава ловът.Той се хвали, че е бил на сафарита в Африка, Амазония, дори и на Северния полюс. Без да му трепне окото от гнева на природолюбителите, изброява, че в колекцията си от трофеи има лъвове, бизони, носорози и други екзотични животни. Разбира се, скъпото му хоби е окомплектовано и с възможно най-модерните оръжия. На­дникнали в офиса му твърдят, че той е облицован с кроко­дилска кожа! По този повод преди време Кирил Домусчиев разясняваше, че това не било признак на някакъв особен лукс. Някога в миналото била скъпа крокодилската кожа, но днес цената й драстично била паднала. Сега по света според него имало толкова много ферми за крокодили, че той самият се чудел как някой нашенец не се е сетил да направи такава!?

В момента за Домусчи­ев работят стотици хора, благодарение на него (е, и с помощта на държавата) „Лудогорец” влезе в световния футболен елит. Едрият бизнес си го избра за председател на КРИБ – пост, който вероятно го е накарал да си повярва, че може да се. бърка в поли­тиката. Интересно, дали зад тази гневна декларация на КРИБ, подписана от него, не се крият някакви други амби­ции? Времето ще покаже. От Домусчиев винаги може да се очакват изненади…

 

В Тайланд е на почивка в имение на Петя Славова

Милионерът заведе Кремена на дълга почивка в Тайланд

„Да не ми дават акъл от Тайланд и от дългите им почивки”, изригна премиерът Бо­рисов след острата декларация на Кирил Домусчиев, с която бе поискана оставката на вицепре­миера Румяна Бъчварова. „Уикенд”   научи,   че   Домусчиев действително е в Тайланд с жена си. Той не е настанен в хотел, а в къщата на банкерката Петя Славова, с която са особено близки. Славо­ва има впечатляващо имение там на стойност няколко милиона долара. Къщата е с размерите на резиденция и няколко декара двор. Домусчиеви заминали на ваканция преди Коледа и се очаква да си дойдат в края на януари – на­истина твърде дълга почивка.

Източник: В-к Уикенд

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук