Калфин проговори за оставката си и за стоплянето на отношенията с БСП

0
1319

Оттеглянето на подкрепата за правителството беше решение на Националния съвет на АБВ. Аз изпълнявам това решение. Това заяви в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът в оставка Ивайло Калфин.Той изтъкна, че още в началото на това управление, ползващо се с подкрепата на АБВ, в партията имало гласове срещу това. От там смятали, че има проблеми в редица сектори, по които не се работи. „Нарушена беше комуникацията, в парламента се появяваха законопроекти в последния момент”, каза Калфин. „Натрупаха се такива проблеми с начина, по който се управлява страната и с резултата, който се постига”, добави той.

„Още съм унесен от инерцията на това, което се случва в Министерството на труда и социалната политика”, сподели министърът в оставка.

Той подчерта, че трябва да се прави разлика между политическата оценка на АБВ за правителството и начина, по който той самият е работил с премиера. „Аз работех комфортно в правителството. Имах подкрепата на премиера. Имах добри условия да си върша работата”, заяви Калфин.

На въпрос дали се върви към сближаване на АБВ и БСП, той отговори: „Това е хубав въпрос. Това трябва да е двустранен процес”. Според него, смятана в ръководството на БСП може да означава отварянето й за диалог.

Относно евентуалното му кандидатиране за президент, Калфин коментира: „Не гледам като кандидат. Не съм и кандидат в момента”. „Президентските избори са важни. В АБВ не сме обсъждали още кандидатура”, допълни той.

„Сегашната ситуация прави предсрочните избори непривлекателни”, смята вицепремиерът в оставка.

АБВ ще продължи да настоява за действия в няколко конкретни сфери като икономиката и външните работи и сигурността. „Има две възможности – или засилване на активността, енергията на това правителство, или отиване на предсрочни избори”, заяви той.

Калфин посочи, че вчера е благодарил на Бойко Борисов за подкрепата при вземането на решения, свързани със социалната политика. „Голямата ми амбиция е хората, които имат най-тежки проблеми, да получат най-адекватна помощ от държавата”, каза още той.

По отношение на ветото върху Изборния кодекс и евентуалната подкрепа на АБВ за него, Калфин каза: „С ограничаването на правата за гласуване в чужбина по този начин, има основание. Виждам, че се търси решение на този въпрос. Подкрепата на ветото може да мине само със съгласуване на този въпрос – за гласуването в чужбина, без да ограничава правата на нашите сънародници”. Според него, ветото може да бъде гласувано, за да се запази стабилността./БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ ПО ГОРЕЩАТА ТЕМА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук